Девет мајмуна вакцинисано против Ковид 19

САН ДИЈЕГО: Званичници зоолошког врта у Сан Дијегу, у америчкој савезној држави Калифорнији, потврдили су да је девет мајмуна добило експерименталну вакцину против ковид-19 прављену за животиње након избијања епидемије међу горилама у том врту, преноси Би-Би-Си.
majmuni pixabay
Фото: Ilustracija, pixabay.com

Како даље наводи, четири орангутана и пет боноба су ушли у историју када су добили по две дозе вакцине коју је направила ветеринарска фармацеутска компанија Зоетис.

Међу примаоцима вакцине је и 28-годишња женка орангутана Карен, која је 1994. била први човеколики мајмун који је подвргнут операцији на отвореном срцу, а из врта су саопштили да ниједан од мајмуна није имао лошу реакцију на вакцину и да су сви добро.

Осам горила у овом зоолошком врту постале су први велики мајмуни на свету који су у јануару имали позитиван тест на ковид-19 и они се сада опорављају, наводи Би-Би-Си.

Стручњаци за заштиту природе забринути су због претње ковид-19 великим мајмунима, а највише за гориле, чија популација се налази на црвеној листи критично угрожених врста Међународне уније за очување природе (ИУЦН)

Би-Би-Си преноси да гориле сада нису вакцинисане јер су ветеринари оценили да је њихов имунолошки систем већ развио антитела за борбу против вируса.

EUR/RSD 117.5584
Најновије вести