Данска ископава милионе мртвих визона

КОПЕНХАГЕН: Милиони визона биће ископани из масовних гробница у Данској након што су се неки појавили на површини, што је покренуло притужбе становника због могућих здравствених ризика, саопштила је влада те земље.
vizon
Фото: pixabay.com

Почетком новембра одлучено је да се читава данска популација визона од око 17 милиона јединки намењених врхунској модној индустрији усмрти, након што је на стотинама фарми утврђено присуство корона вируса, а власти пронашле мутиране сојеве вируса међу људима.

Али од четири милиона нерчева који су на брзину закопани у војном подручју на западу Данске, неки су убрзо почели да израњају из песковитог тла након што су лешеве почели да избацују на површину плинови из процеса разградње.

Власти су тврдиле да не постоји ризик од ширења вируса из гробница, али становници су се жалили на потенцијални ризик од загађења воде за пиће и језера за купање на мање од 200 метара од масовних гробница.

Данска је била највећи извозник визона за луксузне модне етикете, а потражња за крзнима је била вечита због високих узгојних стандарда.

Влада је данас добила подршку у парламенту за ископавање лешева, наводи се у саопштењу министарства хране и пољопривреде.

Радови ће започети тек у мају следеће године, када буде елиминисан ризик од контаминације ковид-19 мртвим животињама, саопштило је министарство.

Животиње ће бити превожене камионима до оближњих спалионица отпада.

EUR/RSD 117.2767
Најновије вести