ТАРА КАТАРИНА ЋИРКОВИЋ, ДИЗАЈНЕРКА  Модна прича једне тринаестогодишњакиње

Тринаестогодишњка Тара Катарина Ћирковић из Београда на управо завршеном 13. „Serbia Fashion Week“-у освојила је награду „Most promosing Young Designer of 2019”.
 Tara Katarina Ćirković na 13. „Serbia Fashion Week“-u  Foto: Svetlana Braun
Фото: Тара Катарина Ћирковић на 13. „Serbia Fashion Week“-у Фото: Светлана Браун

Да је заиста млада нада у свету дизајна на домаћој сцени показала је на Српској недељи моде својом колекцијом „Тара Катарина“, која је сачињена од десет вечерњих хаљина с доста шарених принтова, које су штампане на Армани сатен-свилу, од које су њене креације и израђене.

Тара иначе иде у осми разред једне основне школе у Београду, а како је рекла, и даље јој је тешко да поверује да је имала прилику да се представи на Српској недељи моде, али и признала да, када је изашла на сцену, није имала трему јер јој се све чинило као један леп сан.

– Потребно је много храбрости да се дете од 13 година појави на оваквој модној манифестацији, али моја мајка је мени била моја највећа подршка и све сам због ње уствари и успела – признала нам је симпатична млада креаторка. – Њен велики пријатељ Егон Савин нам је помогао да дођемо до Јелене Стокуће, која је била наш костимограф и која нам је помогла да завршимо колекцију. Бог је све то наместио, на крају је испало све као магија. И даље расправљамо о томе у ком правцу даље треба да иде моја модна каријера, али први корак је да завршим средњу модну школу, а онда ћу размишљати о следећим корацима.

Потребно је много храбрости да се дете од 13 година појави на оваквој модној манифестацији, али моја мајка је мени била моја највећа подршка и све сам због ње уствари и успела

И пре него што је стигла у Нови Сад, Тара је имала прилику да представи свој рад публици и то иностраној. Наиме, она је крајем септембра била једна од учесника платформе „Defile a Paris“ која је одржана у оквиру Недеље моде у Паризу, на којој су се представили већ афирмисани српски, али и инострани модни креатори. Тамо је примећена и позвана да дође у Нови Сад, што је са одушевљењем прихватила јер је схватила да је то велики корак на путу да постане велика модна дизајнерка.

Како сазнајемо, Тара је сасвим случајно ушла у свет моде, када је њене радове приметила једна госпођа, која јој је и помогла да њени цртежи „оживе“. Захваљујући тим  цртежима с креацијама Тара је добила позив да са својом мајком Александром Костадиновић Ћирковић оде у Париз и тамо прикаже хаљине које је нацртала. Иако није било лако, великим трудом и уз тим људи који су им помогли успеле су за три недеље да заврше целу колекцију и одушеве тамошњу публику.

Фото: Једна оде креација Катарине Ћирковић која јој је донела награду „Most promosing Young Designer of 2019” Фото: Светлана Браун

– У Паризу је било заиста дивних реакција и много људи ми је тамо пришло, а то нисам очекивала јер ми је то било прво представљање. И даље ми је веома чудно када за свој рад добијам похвале од људи. Многи су били заинтересовани за моју колекцију тамо јер је она другачија – рекла је Тара и додала да су њене креације намењене посебним и свечаним приликама.

– Инспирација може да се роди и када видим друге хаљине на улици, али и када сам у природи. У потпуности сам била укључена у цео процес прављења ових хаљина. Све шаре на хаљинама су принтоване јер нисмо имали времена да их бојимо – нагласила је млада креаторка.

Кроз смех каже да није ни размишљала о томе што су све манекенке које су носиле њене хаљине на модној ревији биле старије од ње. Иако не воли превише да се дотерује и  њен стил одише уличном street-style модом, Тара каже да би радо понела и хаљине које је креирала, али само у посебним приликама. За крај нашег разговора харизматична тринаестогодишњакиња закључује је мода за њу начин на који креатор изражава себе, своје емоције и све оно што жели да пренесе. Сматра да сваки од њих има задатак да покаже свету нешто ново, другачије и нешто потпуно његово.

 Владимир Бијелић

 

EUR/RSD 117.5849
Најновије вести