Шест деценија од смрти ММ: Трагедија једне звезде и мит који живи

БЕОГРАД: Шест деценија након преране смрти једне од њабољих и најлепших глумица свих времена, Мерилин Монро, фатална платинаста плавуша, певачица и модел, рођена као Нома Џин Мортенсон и даље фасцинира, а њен лик, дело, судбина, неразјашњена смрт и данас окупирају светску јавност.
m
Фото: Youtube Printscreen

Од тог 5. августа 1962. године када је свет обишла вест да је у 36. години нађена мртва у својој соби, контроверзе и интриге везане за њен љубавни живот, али и смрт, а које су ишле и до Џона Кенедија, америчког председника и његовог брата, пуниле су странице свих светских часописа.

Мерлин Монро је можда морала да умре тог 5. августа али у том истом тренуктку родила се легенда. Била је једна од највећих звезда средином 20. века захваљујући и комедијама "Мушкарци више воле плавуше", "Како се удати за милионера", "Принц и играцица", "Мајмунска посла" и "Неки то воле вруће". За улогу у том филму добила је Златни глобус.

Њен лик и име присутни су свуда, а чувени портрет из 1964. године, Ендија Ворхола, у мају је продат на аукцији за 195 милиона долара, чиме је постављена нова рекордна цена једног уметничког дела неког америчког уметника. Тај исти чувени лик нашао се и на Ер маx патикама Нике Вархол/Монрое а постао је и Лего репродукција од 3.000 комада, ... две футуристичке куле у Онтарију названа су њеним именом... И фабрика Мател направила је Барбику Мерлин Монро.

Пре чувеног писца Артура Милера била је два пута у браку, први пут се удала са 16 за радника у фабрици авиона Џејмса Дафертија, а након тога за бејзбол звезду Џоа Димађоа, од којег се брзо развела због менталног насиља.

Једанаест година старији Артур Милер и она венчали су се 1956. године, а пет година касније остала је у другом стању. Нажалост, имала је спонтани побачај, а потом још два пута, што је један од разога зашто је полако постајала лабилна, а што је кулминирало на снимању филма "Неприлагођени".

Милер је сценарио за тај филм управо писао за њу, а реч је о филму у којем се нестабилна жена заљубљује у старијег човека.

Умела је да каже "у Холивуду ти плаћају хиљаду долара за пољубац и 50 центи за душу".

Приликом изласка са психијатријске клинике на питање новинара одговорила је питањем да ли изгледам срећно?

"Кажем вам: у детињству ме нико није желео. Пред вама је усамљена девојка која има идеју да се пробуди и нађе начин како да сан постане стварност. Ја сам Мерлин Монро, и то је моја прича о Пепељуги".

Детињство и тинејџерске дане провела је углавном по сиротиштима јер ју је отац оставио, а мајка је послата у болницу за ментално оболеле, зато и не чуде њене речи - "Нико ми никад није рекао да сам лепа док сам била девојчица. Свим девојцицама треба реци да су лепе, чак и ако нису!".

Постала је позната 1945. године, тада је била сан свих фоторепортера и те године појавила се 33 пута на насловним странама престижних магазина. Наредне године ловац на таленте Бен Луон јој је уговорио аудицију у филмској кући 20th Century Fox, након чега је добила уговор и недејну плату од 125 долара. Променила је име, почела је да снима филмове, међу којима је и ''Све о Еви"...

Помогла је каријеру Еле Фицџералд, обећавајући власницима клуба да дају шансу талентованој "црној певачици", а за узврат ће бити у клубу сваке вечери. Ела Фицџералд и данас, више од четврт века након смрти, важи за краљицу џеза.

Алкохол, наркотици, таблете... губљење улога у филмовима и често болницко лечење руинирали су јој живот. У мају 1962. имала је последњи јавни наступ певајући рођенданску песму председнику Џону Кенедију.

У полицијском саопштењу писало је да је извршила самоубиство.

Аутопсија је показала да је умрла од "акутног тровања барбитуратима". Бочице са пилулама нађене су поред њеног кревета, али не и чаша са водом са којим би их попила. Чудно је било и то што у њеном стомаку, како су писали медији, није било остатака пилула, али и то што је служавака Јунис Муреј временом мењала исказе.

Пријатељу Френку Синатри се поверила да Кенедију није била ништа више од тела. Кратку аферу имала је са чувеним француским певачем Ивом Монтаном.

Многи сматрају да је Џо Димађо био њена највећа љубав а и он се, за разлику од Милера и Дафертија никада након ње није оженио. Организовао је њену сахрану и није позвао никога из Холивуда јер су је "они само повређивали".

Без озбира на чувени хит Елтона Џона "Good Bye, Norma Jean" време је показало да још није дошао дан да се свет опрости од, према оценама Америчке филмске индустрије, једне од 10 најбољих глумица у историји човечанства, а што између осталог и потврђује филм "Блонди", сниман са буџетом од 22 милиона долара, а чија се премијера на Нетфликсу очекује крајем септембра.

 

 

EUR/RSD 117.3326
Најновије вести