Време је за зимницу, ево пар савета за домаћице

Када у пролазу замиришу прве печене паприке, схватамо да је време да се опростимо од лета и да долази како јесен, тако и време за припрему зимнице.
krastavci
Фото: pixabay.com

Иако данас воћа, поврћа и плодова са свих меридијана има у свако доба године у изобиљу, домаћа зимница представља начин да се током најхладнијих месеци једемо домаће, традиционално спремљене деликатесе, по породичним рецептима. 

Око зимнице се вреди потрудити јер је без конзерванса, препуна витамина представља праву гозбу и то здраву.

Када се каже зимница, већина помисли на ајвар, кисели купус, киселе краставчиће, шарену салату, туршију и паприку на све начине... Ипак, кад је у току припрема зимнице може се увек пробати и неки оригинални рецепт, нека нова комбинација поврћа од оне на коју смо навикли.

Како се кисели зимница?

Да би се поврће за зимницу одржало, неопходно га је укиселити. То је процес у коме се помоћу слане воде или сирћета мења укус и текстура поврћа. У пракси се користе два начина ферментације: помоћу сирћета и коришћењем соли. У сирћету мали број корисних бактерија може да преживи и треба га избегавати.

Када зимницу киселимо додајући слану воду, из поврћа се вода издваја, па је концентрација витамина растворљивих у мастима Д, Е, К и А, повећана. Такође корисне бактерије се очувају и укиселе зимницу док се елиминишу оне које поспешују труљење. При овом процесу тегле првих дана треба држати на собној температури, а потом у хладнијој замраченој просторији. Пошто је ово анаеробни процес, контролисати тегле, да не би покипеле. Што дуже оваква зимница стоји, то је бољег укуса.

Фото: pixabay.com

Трикови уз које ћете направити најбољу зимницу

1. Увек куповати зрело поврће, целих, здравих плодова, а ако перете плодове из своје баште, урадите то одмах пред припрему. 2. Сецкајте, чистите поврће непосредно пре него што га киселите или кувате, јер ако стоји на ваздуху брзо губи витамине, боју и текстуру.

3. Сво посуђе, шерпе, прибор који се користи при спремању, мора да буде потпуно чисто.

4. Поклопци и гуме за затварање тегли морају да се одкувају, осуше и стерилишу.

5. Тегле и флаше морају да буду темељно опране и стерилисане пре пуњења.

6. Користите тегле и флаше запремина које су одговарају потребама ваше породице. Зимница траје краће чим се тегла отвори.

7. Након што их напуните, окрените поклопљене теглице наопако, да сав ваздух из теглица изађе. Ово додатно чува садржај.

8. Проверите и само целим поклопцима затварајте тегле. Они начети, зарђали мењају укус зимнице.

9. Користите целофан премазан алкохолом за најбоље затварање тегли, пре поклопца.

EUR/RSD 117.5821
Најновије вести