Никако јогурт на празан стомак

Правилан избор намирница које свакодневно уносимо је од великог значаја за наше здравље. Поред тога што су одређене намирнице корисне за нас, оне нам могу узроковати разне проблеме уколико их уносимо на празан стомак.
jogurt
Фото: pixabay.com

Једноставно наш желудац другачије реагује када је пун или празан, па о томе треба да поведемо рачуна.

На празан стомак посебно треба избегавати унос алкохолних пића. Алкохол путује право у крвоток, шири се по целом телу и узрокује ширење крвних судова што резултира привременим осећајем топлине, споријим пулсем и нижим крвним притиском. Уколико је стомак пун, смањује се апсорпција алкохола и његово ширење по виталним органима и тако се смањује штета коју алкохол узрокује.

Једна од најчешћих грешака коју многи праве јесте јутарње испијање кафе на празан желудац. На тај начин желудац повећава киселост, што даље узрокује пробавне сметње и горушицу током дана. Најбоље је претходно обложити слузницу желуца. Добра препорука је да пола сата пре кафе попијете лимунаду помешану са мало меда.

Сокови, чак и они свеже исцеђени обарају ниво глукозе у крви, што и даље повећава глад, па их треба избегавати. Конзумирање газираних пића на празан стомак смањују снабдевање крви у стомаку и могу да оштете слузокожу. Генерално их треба избегавати током целог дана.

Јогурт је још једна намирница коју треба избегавати да конзумирате на празан стомак. Наиме, висока киселост на празан стомак смањује све предности бактерија млечне киселине које се налазе у јогурту. Такође, зачињена храна на празан стомак може да поспеши производњу желудачне киселине и да оштети слузокожу желуца.

По мишљењу многих стручњака, није свако воће и поврће добро за доручак. Иако је банана веома здрава, пружа нам енергију и подстиче рад дигестивних органа, она садржи велике количине калијума и магнезијума што доводи до неравнотеже ових материја у крви. Цитрусно воће може да изазове проблеме код особа које пате од упале једњака, па ово воће треба да избегавају. Свакако треба да избегавате свако воће где се јавља подригивање на празан желудац.

Парадајз је такође, веома здрав, пун је хранљивих материја, али садржи висок ниво танинске киселине која повећава киселост у желуцу и уколико вам је празан стомак може изазвати горушицу.

С. Милановић

EUR/RSD 117.5821
Најновије вести