Мале тајне за припрему савршене шољице кафе

Насупрот животу у неким другим срединама, где се кафа служи у малим шољама и испија у једном гутљају, наша одбија да буде сведена на обичну јутарњу или поподневну навику.
kafa
Фото: pixabay.com

Припремамо свеже млевену кафу, при чему је да мешавина буде квалитетна – али је важно и какви смо ми мајстори! Шалимо се да можемо да живимо само са онима који знају да скувају добру кафу, а када сумњамо у то, пре кажемо „ма нека, скуваћу ја сама“, него да правимо компромисе.

Трикови за припрему савршене шољице не постоје, јер је ово уметност попут сваке друге, која се не служи варкама. Ипак, постоје мале тајне мајстора за које можда нисте знали, а које вам уживање у омиљеном напитку могу учинити још лепшим.

Пена у шољици домаће свеже млевене кафе често је знак распознавања између „добре“ и оне „невешто скуване“ – мада има оних који преферирају када је нема. Осим што изглед чини примамљивим, густа и обилна пена чува топлоту кафе, чини укус интензивнијим и дуже се задржава у устима.

Фото: pixabay.com

Када кувате кафу, употребите обичну воду из чесме, у неизоставној џезви – по могућности емајлираној. Користите мање џезве у које стаје довољно воде за једну шољу, јер, када делите кафу на више шољица, пена често „побегне“ само у једну. Ако је служите после оброка – обавезно послужите и чашу воде, како би се пре првог гутљаја испрали сви укуси намирница које сте претходно појели.

Пре него што додате кафу, вода не сме дуго да ври јер се тако претвара у меку воду, што ће покварити укус скуване кафе. Чим кафа почне да се подиже у џезви, склања се и сипа у посуду из које ће се пити, јер је потребно време да се она „смири“ – то јест, да се одвије процес екстракције ароме у шољици.

Укус и арому ћете најбоље осетити уколико сачекате да се напитак мало охлади и испијете када је отприлике температуре тела.

Фото: pixabay.com

На крају, пре него што окусите кафу, затворите очи и дубоко удахните мирис. Ако вам након што је пробате прва мисао буде „то је кафа“ успели сте да пробудите сва ваша чула пуним укусом свеже млевене кафе. Након тога ће  први гутљај сигурно бити – савршен, баш као и незаменљиви тренуци дана које издвојимо за уживање у омиљеном напитку, сами или у друштву најдражих.

EUR/RSD 117.5821
Најновије вести