Американци пију пиво три пута више него воду

ЊУЈОРК: У Сједињеним Државама троши се три пута више пива него воде, пише данас агенција Франс прес, наводећи да продаја овог пића у САД-у годишње износи више од 100 милијарди долара, делом захваљујући експоненцијалном расту продаје пива на точење.
Pivo / pixabay
Фото: pixabay.com

Око 206,7 милиона барела пива дистрибуирано је у Сједињеним Државама 2015. године, последњој целој години за коју су доступне званичне цифре Канцеларије за трговину и порез на алкохол и дуван. 

Како наводи француска агенција, 14 одсто укупног износа дистрибуираног пива у тој години је увезено.

Прошле године, укупна продаја пива у Сједињеним Државама је износила 107,6 милијарди долара, наводе из америчког Удружењу пивара.

Према подацима компаније Нилсен, која је мерила продају пива трговцима током 12 месеци до 25. фебруара 2017. године, Американци су у том периоду потрошили 34,1 милијарду долара на куповину пива у продавницама. 

То је готово три пута више од износа који су потрошили на куповину воде (12,5 милијарди долара), и више него што су потрошили на вино, додаје се у тексту.

Међу америчким пиварама, компанија Анхојзер-Буш ИнБев, која продаје свој бренд Бадвајзер под слоганом "Краљ пива", и даље је водећи произвођач са уделом од 44 одсто у укупној продаји. 

Његово пиво "Бад Лајт" суверено држи трон најомиљенијег међу потрошачима, с обизом на то да је готово свако пето пиво продато у САД (18 одсто) управо ове марке.

Пиво на точење је у укупној продаји у 2016. години учествовало са 23,5 милијарди долара, што је пораст од 10 одсто у односу на претходну годину, према подацима Удружења пивара. На то је утицала "експолозија" ницања микро-пивара последњих година, које сада у сегменту производње пива на точење учествују са уделом од 20,4 одсто, наводи Франс прес.

EUR/RSD 117.5893
Најновије вести