Универзитет уметности у Београду обележио 60 година

БЕОГРАД: Свечаном академијом у Ректорату, Универзитет уметности у Београду обележио је данас 60 година од оснивања, а министар културе Владан Вукосављевић поручио је да се образовању и култури морамо више посветити него до сада.
Univerzitet umetnosti u BG/Tanjug foto
Фото: Tanjug

Вукосављевић је на обележавању јубилеја рекао да су 60 година трајања показатељ тријумфа духа талента, личног ангажмана и ентузијазма.

“Можда је сада та епоха да ова генерација људи која се бави културом у ширем смислу, показе да друштво има довољно снаге да културу схвати као једну од својин највазнијих тема. Да ли ћемо у томе успети показаће време, а ја на то гледам са оптимизмом”, рекао је Вукосављевић.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић подсетио је да Универзитет уметности промовише младе таленте из свих области, а навео је и да се сада први пут финансира исплата докторских академских студија, те да се финансијски подржавају различити пројекти активности, као и размена студената.

“Мислим да ћемо то моћи да проширимо”, рекао је Шарчевић, изразивши уверење и да ће Универзитет допринети јацању сарадње са другим земљама.

Подсетивши на важност јубилеја, ректор Универзитета уметности у Београду Зоран Ерић, рекао је да би требало да се замислимо над учињеним, сетити сјајних претходника, као и запитати шта остављамо онима који долазе после.

Наводећи да Универзитет уметности обележава 60 година, Ерић је истакао и да Факултети музичке и ликовне уметности обележавају 80 година од оснивања, док се следеће године обележава 70 година од оснивања Факултета примењених уметности и драмских уметности. 

“Истинска снага почива на изузетним личностима, који су изузетан дар и бригу посветили институцији и изградили углед универзитета у земљи и ван ње, створили генерације уметника и научника”, рекао је ректор Универзитета.

Он је додао да је поносан на некадашње студенте и професоре, додајући да су посебан допринос развоју дали и ректори универзитета, који су га великим залагањем градили и чинили га већим.

Универзитет уметности и Београду је најстарија установа посвећена високошколском уметничком образовању у Србији, која покрива широк спектар уметничких дисциплина груписаних на Факултетима музичке, ликовне, примењених уметности и драмских уметности.

Од свог оснивања 1957. године до данас Универзитет уметности се развио у национални и регионални центар академског уметничког образовања.

EUR/RSD 117.5935
Најновије вести