Саопштена селекција 70. Фестивала професионалних позоришта Војводине

Седам целовечерњих представа, у избору селектора Слободана Савића, позоришног критичара, биће изведено на предстојећем 70. Фестивалу професионалних позоришта Војводине, и упркос утиску да је њихова позоришна продукција још мања него прошле године, овог пута је изабрана чак једна представа више, изнето је  на конференцији за новинаре, на којој је саопштена селекција овогодишњег јубиларног фестивала, који ће бити одржан у Зрењанину крајем априла. 
д
Фото: Промо

У селекцији је седам следећих представа: “Семпер идем” Ђорђа Лебовића, режија и драматизација Горчин Стојановић, НП Сомбор; “Травничка хроника” Иве Андрића, режија и драматизација Никита Миливојевић, Српско народно позориште у сарадњи са НП Сомбор; “Ана Карењина” Лава Толстоја, режија Дејан Пројковски, Новосадско позориште / Ујвидеки синхаз; “Ујка Вања” А.П.Чехова, режија Андреј Носов, НП “Стерија” Вршац и Хартефакт фонд Београд; „Господин Мокинпоот” Петера Вајса, режија Љубослав Мајера, НП “Тоша Јовановић” Зрењанин; “Густав је крив за све” концепт и режија Кокан Младеновић, позориште “Костолањи Деже” Суботица; “Радничка хроника”, Петра Михајловића, режија Вељко Мићуновић, Народно позориште/ Казалиште / Непсинхаз Суботица (Драма на српском језику).

У част награђених биће изведена представа “Заљубљивање”, ауторски пројекат Оље Ђорђевић, у извођењу Позришта младих.

По речима селектора Савића, разлог смањења продукције је недостатак новца, али, осим материјалне, “готово пођеднако имамо кризу идеја, креативности, естетике, репертоарске политике. То није карактеристично само за Војводну, него за целу Србију, када је реч о позоришту.”


Зрењанин домаћин трећу годину заредом

- Зрењанин ће и ове године бити домаћин Фестивала професионалних позоришта Војводине, имамо искуства од претходне две године, пуно рада смо уложили, и драго ми је што смо се показали као добри домаћини. Ми смо већ пре пар месеци почели припреме за овај фестивал. Надамо се, с обзиром да фестивал почиње 21. априла и завршава се 28, да ће се ови актуелни проблеми превазићи. Ми се спремамо као да ће се фестивал одржати, над


- Упркос томе што је продукција за овогодишњи фестивал у квантитативном смислу нешто мања него прошле године, ове године предожио сам једну представу више, у односу на моју претходну селекцију. То може да звучи парадоксално, али ове године имамо, за разлику од прошле, већи број уједначенијих представа по квалитету, дакле по неким естетичким и поетичким постигнућима - навео је Савић, додајући да се ових седам представа јасно уклапају у концепт овогодишњег фестивала, који није био унапред одређен, већ се искристалисао при крају селекције, чинећи му се најприближнијим настојању да се на овом 70. фестивалу, кроз селекцију коју је предложио, на неки начин преломи слика позоришне продукције у Војводини. 

Изабране представе, ће, иначе, бити извођене по утврђеном редоследу, јер постоји одређена, врло јасна драматургија фестивала, како је навео Савић, којом би се нагласила “тематска, естетичка и друга чворишта ове селекције.”

Оваква селекција биће приказана у Зрењанину под слоганом “Епско и драмско”, и то је мото предстојећег 70. фестивала, поменуо је селектор Савић, објашњавајући да је он изабран и због тога што је седам селектованих представа, по његовом уверењу, тематски, естетски и поетички пресек онога што се радило у војвођанским позориштима у протеклих годину дана.


Пет представа за децу

Селекцију од пет представа за децу чине: “Немушти језик” Миливоја Млађеновића, режија и адаптација Јован Грујић, НП “Стерија” Вршац; “Пепељуга”, по мотивима бајке браће Грим, адаптација и режија Дора Гимешти, НП “Тоша Јовановић” Зрењанин, луткарска сцена на мађарском језику; “Дивљождер”, текст и режија Јован Царан, НП “Тоша Јовановић” Зрењанин, луткарска сцена на српском језику; “Три мускетара” Александре Гловцки, по истоименом роману А. Диме, режија Предраг Штрбац, Дечје позориште / Ђечје казалиште / Ђермексинхаз Суботица; “Позоришту с љубављу”, режија Боњо Лунгов и Константин Каракостов, Дечје позориште / Ђечје казалиште / Ђермексинхаз Суботица.


О помињаном смањењу продукције говори и податак који је Савић изнео, да ове године чак три професионална позоришта из Војводине нису пријавила ниједну представу за фестивал, а да је ситуација посебно драматична у позориштима за децу.

- Упркос томе, имаћемо пет представа за децу, која долазе из три позоришта, јер су она су једина пријавила представе за овогодишњи фестивал. Тих пет представа по својим уметничким карактеристикама апсолутно заслужују да се нађу на фестивалу - истакао је селектор Слободан Савић.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести