Београдско драмско позориште у четвртак слави 73. рођендан

БЕОГРАД: Београдско драмско позориште обележиће у четвртак, 20. фебруара, 73. рођендан традиционалном доделом годишњих награда.
pozoriste, zavesa, piksa
Фото: pixabay.com

Признање "Татјана Лукјанова" - главна награда за вишегодишњи допринос БДП и позоришном животу Србије припашће Јагошу Марковићу, редитељу који је, како се наводи у саопштењу, каријеру 1988. године практично започео у овом театру, представом "Чарапа од сто петљи" Александра Поповића.

"За више од 30 година његових шездесетак режија на простору читаве некадашње Југославије, као и у Европи, значајно су утицале на сценски језик, савремен приступ класици, као и експлозиван, експресиван, специфичан глумачки израз", кажу из БДП.

Прошле године Јагошева поставка "Сумрак богова" Ивора Мартинића, по филму Лукина Висконтија, проглашена је по оцени критике и стручне јавности за представу која је обележила читаву годину.

Награда за најбоља остварења чланова ансамбла и гостујућих уметника и аутора, у представама БДП припала је Павлу Пекићу за улогу Фон Ашенбека у поменутој Јагошевој представи, као и Патрику Лазићу за режију комада "Фине мртве д(ј)евојке" Мате Матишића.

Глумачком ансамблу представе "Пластелин" у режији Марка Торлаковића припала је Специјална награда за колективну игру у којој су "своје уметничке индивидуе подредили специфичном концепту представе."

Призање за радни допринос "Михајло Фејзуловски" за уложен труд и остварене резултате у раду, "који су допринели несметаном функционисању у свакодневним пословима, као и у редовној продукцији", доделиће се Бојани Карајовић - помоћнику директора; Драгани Драгићевић - пословном секретару; Илији Козјаку и Небојши Крогу - мајсторима светла.

EUR/RSD 117.5912
Најновије вести