Изложба уметника из Аустрије у КЦНС

НОВИ САД: У Малом ликовном салону Културног центра Новог Сада (КЦНС), вечерас у 20 сати биће отворена изложба “Тријалози” Георга Винокића, Андреаса Ленера и Волфганга Хорвата.
izlozba kcns
Фото: kcns.org.rs

Како јављају из КЦНС, у случају Винокића, Ленера и Хорвата, “тријалог” представља збир три монолога и шест дијалога, кроз међусобна супротстављања уметничких израза ових аутора. Овај измишљени појам послужио је као назив изложбе која је због своје динамичности и бескрајних могућности које нуди, убрзо прерасла у пројекат.

“Тријалози” су заправо низ заједничких изложби три уметника изражено индивидуалних уметничких рукописа. Свакодневни интензивни разговори на личном нивоу, решавање проблема, теме у вези и са обичним животом и са уметношћу, навели су ове уметнике да у већ постојећу комуникацију уведу и своја уметничка дела. Тако је у јесен 2017. године у Јужном Бургенланду, где сва три аутора од пре три године живе, раде и друже се, настала прва од изложби. У сва три атељеа, у радним, али и животним просторијама ових уметника, направили су три заједничке изложбе у намери да посетиоцима пруже увид у свој креативни рад, какав не омогућавају другачије форме излагања, као што је то случај у комерцијалним галеријама. Сваки од уметника био је излагач и гост на све три локације, али и кустос и домаћин својим колегама и посетиоцима у свом атељеу.

Увидевши убрзо освежење и изазове који су настали путем међусобних суочавања различитих, а опет и блиских тема и уметничких пракси, одлучили су да овакав вид узајамног представљања понове, али и да му путем варијација прошире поље деловања, мењајући места излагања, те уводећи у комуникацију и уметнике из других средина. Тако су почетком маја стигли у Нови Сад да представе свој рад у Малом ликовном салону, а крајем овог месеца, поново на својој “позорници”, у овај концепт интегрисаће и монологе других уметника у оквиру изложбе “Тријалози+”: из Њујорка, Новог Сада и Токија. На тај начин, првобитна три монолога, претвориће се у полиптих од шест монолога, три дијалога, два, три и више тријалога, у пријатељско и професионално истраживање непрегледног пространства креативног мишљења, међусобног преиспитивања и индивидуалних уметничких израза.

На овој и изложбама које следе, тек остаје да се види на које ће све координате простора и духа међусобни тријалог одвести ове пријатеље-уметнике и њихове госте.

Георг Винокић је рођен у Новом Саду 1965. Живи и ради као слободни уметник у Јужном Бургенланду, у Аустрији, а од 2017. и у Новом Саду. Његови радови се налазе у власништву приватних и јавних колекција, а по речима критике карактерише их снажна комбинација експресивног геста и прецизно израђених површина.

Андреас Ленер (1961) живи и ради у Јужном Бургенланду у Аустрији и у Сомбателију у Мађарској. Слободан је уметник од 1990. Излагао је у бројним галеријама и музејима широм Европе. Фокус његовог уметничког рада је на инсталацијама у јавном простору. Активно се бави и развојем и дизајном музеја и музејских изложби.

Волфганг Хорват (1952) такође живи и ради у Јужном Бургенланду у Аустрији. Радио је сценографије, излагао у Канади, Италији, Белгији, Швајцарској, Кореји, Немачкој... Оснивач је и уметнички директор за визуелне уметности симпозијума ЕУ-арт-нетворк од 2001. године.

Изложба траје до 19. маја.

И. Бурић

EUR/RSD 117.5821
Најновије вести