Изложба четворо уметника из колекције Павла Бељанског

У Спомен-збирци Павла Бељанског у четвртак у 20 часова биће отворена нова изложба названа “Пештански ђаци” којом ће бити обележен и датум рођења овог истакнутог колекционара, дародавца и дипломате.
spomen zbirka pavla beljanskog, dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Поставка ће представити четворо значајних уметника Петра Добровића, Зору Петровић, Ивана Радовића и Ивана Табаковића, чија се дела налазе у колекцији Бељанског. Изложбу ће отворити Клара Сентђерђи, директорка Одељења за културу Амбасаде Мађарске Колегијум Хунгарикум.

Ових четворо уметника рођени су на самом крају 19. века у јужним жупанијама тадашње Мађарске, тј. унутар граница Аустроугарске монархије. Грађански породични статус и знање мађарског језика су неки од фактора који су их усмерили ка Академији лепих уметности у Будимпешти, која је у првим деценијама 20. века привукла велики број младих уметника из мађарске и ширег региона нудећи солидну основу за даље усавршавање у најзначајнијим уметничким центрима, попут Минхена и Париза.

Ауторка изложбе и стручног текста у каталогу Марта Ђармати, кустиоскиња Спомен-збирке је истраживала у архивама уметничких факултета у Будимпешти (Архиву и библиотеци Мађарског факултета ликовних уметности и Архиву Уметничког факултета Мохоли Нађ у Будимпешти) како би дошла до нових открића везаних за рани период школовања четири уметника. Поставку чини избор од седамнаест слика и цртежа из фонда Спомен-збирке, а на документарним паноима ће бити представљено на који су начин уметници из колекције Павла Бељанског усвојили утицаје класичног уметничког образовања и нових идеја модерног доба. По речима ауторке, овај пројекат пружа могућност компаративног сагледавања не само уметничког сазревања четворо уметника, него и повезивање њихових дела са европским контекстом и истовремено представља одабрана поглавља из прошлости, приказујући културне токове с почетка 20. века у региону, али и европској историји уметности. На тај начин повезује се и на теме програмских лукова „Тврђава мира“ и „Дунавско море“ Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, актуелних у периоду трајања изложбе. 

Изложбу, која ће бити отворена до 23. августа пратиће и тематска предавања. Већ следећег четвртка, 25.јуна од 19 сати ауторка Марта Ђармати говориће о историјату Академије лепих уметности у Будимпешти, њеним најзначајнијим професорима и студентима, као и утицају припадника Уметничке колоније у Нађбањи и других феномена мађарске авангарде на реформе у школовању младих уметника у мађарској престоници у првим деценијама 20. века.    

Н. Попов

EUR/RSD 117.5702
Најновије вести