ФДУ обележава 40 година од почетка Новог таласа у СФРЈ

БЕОГРАД: Ове године се обележава 40 година од почетка Новог таласа у СФРЈ, свеуметничког покрета под утицајем разних западних тенденција у популарној музици, филму и уметности уопште.
fdu
Фото: fdu.bg.ac.rs

С обзиром да је велики број аутора одговорних за сва дешавања завршио или студирао ФДУ, у петак, 29. новембра ће се реализовази три догађаја која ће представљати својеврстан омаж специфичном времену и сведоцима истог.

Иницијални период је трајао између 1979-1982. године, на линији градова Ријека - Љубљана - Загреб - Београд - Нови Сад када су створени артефакти који су обележили како епоху тако и будуће тенденције.

Планирани програм обухвата трибину на сцени "Мата Милошевић" од 13 до 15 часова на којој ће се говорити о значају ове установе у покрету који је имао политички, социјални, феноменолошки и уметнички значај.

Трибину ће модерирати професор Александар С. Јанковић, док су учесници Борис Миљковић, Биљана Максић, Милутин Петровић и Владимир Ђурић.

Након трибине у великој биоскопској сали у 15.30 часова уследиће пројекција филма редитеља Милоша Радивојевића "Дечко који обећава", а публици ће се обратити сценариста филма професор Небојша Пајкић.

Одмах након пројекције у фоајеу између ове две сале, од 18 часова ће бити одржан концерт Ад Хок бенда садашњих студената ФДУ који су музичари, а који ће свирати песме са кључних новоталасних компилација "Пакет аранжман" и "Артистичка радна акција".

Значај овог догађаја препознао је и тим платформе "Србија ствара" настале на иницијативу Савета за креативне индустрије председнице Владе Ане Брнабић с циљем пружања подршке постојећим и развијањем системских мера за сектор креативних индустрија и иновација.

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести