Археолози: На Светој Гори нађене женске кости

АТИНА: Амерички археолози су недалеко од микенске палате на Пелопонезу открили две краљевске гробнице старе преко 3.500 година, а још већу мистерију представљају женске кости откривене на Светој Гори, на територији манастира Пантократор.
sveta gora
Фото: Youtube Printscreen

Амерички антрополог Лора Вин Антикас је позвана да испита кости пронађене испод капеле манастира Светог Афанасија на Светој Гори, која је у саставу манастира Пантократор. Она сматра да је реч о остацима женске особе. После вишемесечног испитивања узорака, закључила је да кости по величини и облику припадају жени, да су ту сахрањене други пут, што значи да су пренете, и то пажљиво, с првобитног места сахране, преноси Политика.

Представници манастира Пантократор затражили су да се тврдње провере најсавременијим методама јер је тешко објаснити ко је дотична жена и како су се уопште њене кости нашле на Светој Гори. Уколико додатне анализе потврде теорију, то ће бити први случај да су се посмртни остаци једне жене нашли овде.

Једно од могућих објашњења јесте да су у време дивљања пирата на Егеју, монаси, иако ретко, врата манастира отварали и женама, које су ту нашле прибежиште. Према легенди, пишу грчки медији, један српски краљ – цар Душан, заправо – бежећи од невоља, своју супругу, Јелену Кантакузин, довео је овде, али су све време њеног боравка постављани теписи по којима је ходала како никада не би додирнула свету земљу.

Амерички антрополози наглашавају да су у капелу са другог места пренете и сахрањене кости најмање седморо људи и да је по начину на који је то учињено очигледно била реч о важним личностима. Нађене кости су предате лабораторији научног центра „Демокрит”, где ће у току наредних неколико месеци бити спроведена допунска истраживања која би требало да дају прецизан одговор и потврде или оповргну тврдње о женским костима.

Друго откриће, на Пелопонезу, где су археолози радили од 2015. године, према саопштењу грчког министарства културе, од посебне је важности јер осветљава рану фазу микенске цивилизације која је постојала између 1650. и 1100. године пре нове ере и која се везује за многе митове и легенде античке Грчке, попут оне о Тројанском рату. Краљевске гробнице се налазе недалеко од Несторовог дворца и познате гробнице „Ратника освајача”. У њима су пронађени златни печатни прстен и златни амулет египатске богиње. Куполе у близини палате из бронзаног доба у Пилосу срушиле су се током античког периода. Камење величине лубенице напунило је гробнице земљом. Чињеница да је реч о гомили од 40.000 комада је, по мишљењу археолога, оно што је спречило пљачкаше током векова да уђу и опустоше их.

Амерички археолози су констатовали да кости које су откривене у гробницама, као и начин резања камења, указују на чињеницу да је реч о масовној сахрани припадника важних породица из тог периода. Експерти сматрају да је без сумње реч о људима који су припадали или су били под јаким утицајем микенске културе, с обзиром на то да је у гробницама нађено и мноштво најквалитетнијих критских производа којима су у то време трговали.

Реч је о две гробнице величине 12 и 8,5 метара, које припадају врсти гробница масивне подземне конструкције с куполама чија је висина могла да буде и до 15 метара. Ово налазиште је откривено на њиви засејаној маслинама на чијем је најзабаченијем делу примећена огромна количина камења, што је археологе и побудило на то да почну с ископавањем управо на том месту, недалеко од Несторовог дворца.

EUR/RSD 117.5821
Најновије вести