Култура - Наслови

Култура / Наслови Шеста годишња изложба фоторепортера "Објективно"
НОВИ САД: Поводом Фоторепортерске нове године, коју више од пет деценије наизменично организују фоторепортери дневних листова “Дневник” и “Мађар со”, у Музеју Војводине (Дунавска 35), у петак, 21. децембра, у 19 часова, биће отворена Шеста годишња изложба фоторепортера Новог Сада и Војводине “Објективно”.
Video
Култура / Наслови Вертеп и Бездански дамаст део националне баштине
НОВИ САД: На сесији Националног комитета за нематеријално културно наслеђе, независног тела формираног при Министарству културе и информисања, донета је одлука да у Национални регистар нематеријалног културног наслеђа Републике Србије нађе још девет елемената. Међу тим новим топонимима су и два с територије Војводине: Бездански дамаст и Вертеп. 
Култура / Наслови Изложба Ненада С. Лазића у Галерији Форма
НОВИ САД: У Галерији “Форма” УПИДИВ-а (Илије Огњановића 3) вечерас у 19 часова отвара се изложба дигиталних графика “Аутописи- Deep Space” новосадског графичког дизајнера Ненада С. Лазића.
Video
Култура / Наслови Ускоро серија о Одри Хепберн
Серију ће снимати италијанска продукцијска кућа “Wildside”.
Култура / Наслови Мали ликовни салон: Изложба поводом пет деценија излагачког програма
НОВИ САД: Културног центра Новог Сада вечерас у 20 часова биће отворена изложба која ће подсетити на 50 година излагачког програма у овој познатој новосадској галерији.
Култура / Наслови Министарство културе о гуслама: Нисмо узели ништа туђе 
БЕОГРАД: Министарство културе и информисања Србије одбацило је данас оцену црногорског Министарства културе да су организатори наступа гуслара на отварању српског Културног центра у Пекингу "посегнули у конкретно културно наслеђе Црне Горе".
Култура / Наслови Језикоманија: Седи, један!
Од колевке па до гроба најлепше је ђачко доба... Ипак, дешавало се да буде и лоших дана кад су вам говорили: „Седи, један!” или је можда: „Седни, један!”?
Култура / Наслови Сва лица културе: Отворена изложба Националног музеја Кине
БЕОГРАД: Изложба Националног музеја Кине из Пекинга под називом “Сва лица културе. Сликарство и живот учењака древне Кине” отворена је вечерас у Народном музеју у Београду.
Култура / Наслови Уручена највиша годишња признања Завода за културу Војводине
НОВИ САД: Покрајински секретар за културу јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић уручила је вечерас у холу Покрајинске владе годишња признања Завода за културу Војводине (ЗКВ) за 2018.
Култура / Наслови Андраш Урбан: Људи - највећи ресурс за стварање уметности
БЕОГРАД: Панел „Фестивалске политике и праксе“ одржан је у оквиру програма конференције „Будућност извођачких уметности у Србији“ у Југословенској кинотеци у организацији Хартефакта.
Култура / Наслови На Спенсу изложба радова Миленије и Дарка Марушића
Отварање изложбе радова овогодишњих добитника Табаковићеве награде за архитектуру и уручење овог признања најављено је за 15. децембра у 18 часова у Галерији „Мацут“ на Спенсу.
Култура / Наслови НС: Изложба радова добитника Табаковићеве награде на Спенсу
НОВИ САД: Табаковићева награда за архитектуру, најзначајније је признање за архитектонско стваралаштво које додељује Друштво архитеката Новог Сада, припала је ове године Миленији и Дарку Марушићу (1940-2017).
Култура / Наслови ГМС у Паризу: О српским сликарима на француском језику
ПАРИЗ: Галерија Матице српске ће током трајања изложбе Слике пролазног света. Односи француског и српског интимизма”, која је прошле седмице отворена у Културном центру Србије у Паризу, организовати сваке суботе стручна тумачења поставке на француском и српском језику, које ће водити Дуња Јеленковић, сарадница Галерије и историчарка културе.
Култура / Наслови Роберт Киркман, још један мајстор девете (и седме) уметности
Роберт Киркман (1978) издвојио се из мноштва перспективних, младих сценариста ангажованих у великим стрип корпорацијама на мање-више рутинским пословима у текућим серијалима (какви су „Ултимат X-Мен“, „Марвел Зомбиес“, „Хаунт“) и привукао пажњу шире стрип јавности хорор серијалом „Окружен мртвима“ (од 2003); „добар глас“ се пренео се и у бизнис покретних слика па је по овом серијалу снимљена ТВ серија која је такође била (и јесте) изузетно гледана.
Култура / Наслови ЈЕЗИКОМАНИЈА: Добро дошли у наш град!
Готово на свим таблама на уласку у град или државу пише „ДОБРОДОШЛИ”, значи састављено. Чак и неки наставници овде греше. Овог септембра виђено је много табли на којима пише „Добродошли прваци!”. Погрешно. Требало би да пише: „Добро дошли, прваци!”.
Култура / Наслови Светлани Бојковић Стеријина награда за нарочите заслуге
НОВИ САД: Глумица Светлана Бојковић добитница је Стеријине награде за нарочите заслуге на унапређењу позоришне уметности и културе за 2019. годину.
Култура / Наслови ЗКВ: Искре и медаље великим културним прегаоцима
НОВИ САД: Балерини Ани Ђурић, управнику Новосадског позоришта / Ујвидеки синхаз Валентину Венцелу, ауторки пројекта „Векови Бача“ др Славици Вујовић и књижевнику Селимиру Радуловићу додељене су овогодишње традиционалне награде Завода за културу Војводине, из области културе.
Култура / Наслови Сва Вермерова дела изложена у виртуелном музеју који је направио Гугл
Ниједан музеј на свету не би могао поставити изложбу са свим Вермеровим делима. Проблем није у квантитету јер је до сада само 36 дела приписано овом холандском сликару из седамнаестог века који је познат највише због слике “Девојка са бисерном наушницом”, пише Босонога.
Култура / Наслови Изложба у Музеју Војводине: Народни краљ у уметничким делима
НОВИ САД: У Музеју Војводине ће у петак, 7. децембра, у 20 часова бити отворена изложба „Портрети народног краља у уметничким делима“, аутора Хаџи Зорана Лазина.
Култура / Наслови Изложба ГМС у Паризу: Односи француског и српског интимизма
НОВИ САД: У Културном центру Србије у Паризу синоћ је отворена изложба Галерије Матице српске “Слике пролазног света” која приказује вишеслојне везе између српске и француске културе и говори о преплитању животних путева, тематских и ликовних опредељења и судбина француских и српских сликара епохе интимизма.
EUR/RSD 118.4426
Најновије вести