Култура - Наслови

Култура / Наслови Језикоманија: Хохштаплер
Чујем неки дан разговор две старије жене испред пијаце. Разговарају о неком догађају из аутобуса. Каже једна: „Онај ХОХШТАПЛЕР је опет ушао на другој станици…”
Култура / Наслови Директор Лувра открио Бурдона у Новом Саду
„Од формирања Збирке стране уметности Музеја града Новог Сада 1968. и отварања прве сталне поставке, Жртвовање Ифигеније је било стално изложено, али не и уврштено међу најзначајнија дела у колекцији.
Култура / Наслови Центар за културу добија назив по Небојши Глоговцу
ПАНЧЕВО: Градска управа Панчева одлучила је да Културни центар Панчева убудуће носи име "Центар за културу Небојша Глоговац Панчево", саопштила је данас Управа.
Култура / Наслови Изложба уникатне керамике у Збирци стране уметности
НОВИ САД: Музеј града Новог Сада приређује вечерас у 19 часова, у Збирци стране уметности у Дунавској 29, изложбу уникатне керамике. Поставку чине радови из Одељење за савремену уметност – Завичајна галерија Музеја града Новог Сада, основана 1963. у оквиру  Одељења за културну историју са задатком да прикупља, чува, проучава и излаже дела из области ликовне и примењене уметности стваралаца који живе и раде у Новом Саду, која од 1978. има статус посебног одељења у Музеју.
Култура / Наслови Сретењска повеља управници Галерије Матице српске
БУДИМПЕШТА: Управници Галерије Матице српске др Тијани Палковљевић Бугарски додељена је Сретењска повеља за допринос јачању веза српске заједнице у Мађарској са матичним народом и матицом Србијом, саопштила је данас Галерија.
Култура / Наслови Јоко Оно на јесен у Београду
БЕОГРАД: Животна сапутница Џона Ленона, Јоко Оно ће, поред Марине Амбрамович, бити друга светски позната уметница која долази у Београд, најавио је данас градски менаџер Горан Весић.
Photo
Култура / Наслови Нова публикација Библиотеке Матице српске
Библиотека Матице српске, најстарија српска библиотека националног значаја и прва јавна научна библиотека у Срба, утемељена у Пешти 1826, објавила је недавно “Водич”, у коме је представила свој историјат, публикације и фондове који је чине јединственом институцијом те врсте у нас.
Култура / Наслови Комисија: 80 милиона динара за обнову Хиландара
БЕОГРАД: На седници Комисије за Хиландар одржаној у Министарству културе и информисања усвојен је извештај о извршеним радовима у 2017. години, као и план рада за 2018. 
Култура / Наслови Први резултати Одбора САНУ за заштиту српске музичке баштине
Велики део нотног материјала из историје уметничке музике у Србији расут је по подрумима незаинтерсованих наследника значајних композитора, по магацинима музичких школа, као и на различитим местима по свету, упозорила је композиторка Исидора Жебељан, председница Одбора САНУ за заштиту српске музичке баштине, који још чине проф. Драгољуб Катунац, Милана Стојадиновић Милић, Борислав Чичовачки и Маја Чоловић Васић.
Култура / Наслови Уручена Вукова награда за 2017; међу "изузетнима" и новосадска ГМС
БЕОГРАД: Вукова награда за 2017. годину, коју 54. пут додељује Културно-просветна заједница Србије, за изузетан допринос развоју културе у Републици Србији и на свесрпском културном простору, уручена је лауреатима у Председништву Србије.
Култура / Наслови У КЦ Новог Сада: Слике са колоније и Савковићев поп-арт
У Културном центру Новог Сада вечерас су отворене две изложбе. У Клубу „Трибина младих” заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Небојша Кузмановић оворио је изложбу “Путевима предака”.
Култура / Наслови Омаж Милану Коњовићу
НОВИ САД: Пројекцијом документарног ТВ филма о стваралаштву Милана Коњовића, крајем прошле недеље, Спомен - збирка Павла Бељанског започела је циклус програма посвећеног обележавању 120 година од рођења једног од најзначајнијих српских уметника 20. века.
Култура / Наслови Језикоманија: Бо­ли бол
Сва­ко­днев­но, днев­на штам­па и ра­зно­ра­зне ТВ еми­си­је са­оп­шта­ва­ју о ту­жним до­га­ђа­ји­ма. Или су то са­о­бра­ћај­ке, или епи­де­ми­је, или еле­мен­тар­не не­по­го­де ве­ли­ких раз­ме­ра, или уби­ства.
Култура / Наслови Имагинарни реализам Снежане Петровић у Аустрији и Португалу
НОВИ САД: Новосадска сликарка и графичарка Снежана Петровић, стручна сарадница Академије уметности у Новом Саду, учествује са својим радовима на две велике међународне ликовне манифестације које се одржавају у Аустрији и Португалу.
Култура / Наслови У Лувру изложене слике која су покрали нацисти
ПАРИЗ: Музеј Лувр је уврстио у своју сталну поставку 31 слику, коју су украли нацисти током Другог светског рата. 
Култура / Наслови Стрип „Пљачка“: Велика освета (баш) целом граду
„Пљачка“ је трећа стрип адаптација криминалистичких романа о Паркеру које је потписивао Ричард Старк, што је био један од псеудонима Доналда Е. Вестлејка (1933-2008), а адаптацију и илустровање је урадио талентовани, на жалост прерано преминули, Дарвин Кук (1962-2016).
Култура / Наслови Језикоманија: Одакле си, селе?
Етници или називи становника неког места или области, често су предмет расправа. У српском језику се праве на два начина.
Култура / Наслови Вукосављевић и синдикати задовољни сарадњом
БЕОГРАД: У Министарству културе и информисања је потписан Споразум о продужењу рока важења Посебног колективног уговора за установе културе чији су оснивачи Република Србија, аутономна покрајина и јединице локалне самоуправе.
Култура / Наслови Омаж Сави Шумановићу у Спомен-збирци Павла Бељанског
Спомен-збирка Павла Бељанског обележава у четвртак од 19 часова годишњицу рођења Саве Шумановића (Винковци, 22. јануар 1896 – Сремска Митровица, 30. август 1942) пројекцијом документарне емисије посвећене једном од најпознатијих представника националне модерне уметности 20. века.
Култура / Наслови Слободна школа представља Србију на Венецијанском бијеналу
БЕОГРАД: Србију ће на 16. Међународној изложби архитектуре у Венецији која ће се одржати од 26. маја до 25. новембра представљати пројекат „Слободна школа је слободан простор“, ауторског тима који чине Бранко Станојевић, Милена Страхиновић, Никола Ђекић и Милутин Комановић, саопштено је из Музеја примењене уметности. 
EUR/RSD 118.3030
Најновије вести