Култура - Наслови

Култура / Наслови Стрип: У потрази за Птицом Времена
НОВИ САД: Најновија књига у библиотеци „Стари континент 21“ агилне „Чаробне књиге“ представља, у пуном колору, прве четири епизоде прослављеног стрип серијала „У потрази за Птицом Времена“ (оригинално објављивано од 1982. до 1985.) француског двојца сценаристе Сержа ле Тандра (1946) и цртача Режиса Лоазела (1951), који се сматрају респектабилним ауторима, безмало живим класицима стрипа својој земљи.
Култура / Наслови У МСУ отворена изложба Жан Пол Готјеа "Љубав је љубав..."
БЕОГРАД: Један од најзначајнијих догађаја у светској музеологији у свету, европска премијера изложбе "Љубав је љубав: Радост венчања за све - Жан Пол Готје", отворена је у Музеју савремене уметности.
Култура / Наслови Језикоманија: Светост као светлост
НОВИ САД: Време је пандемије, време физичке дистанце и заштитних маски... Људи су нервозни, уплашени и несигурни. Људи греше...
Култура / Наслови “Design Week 2020” у знаку Египта у Новом Саду
НОВИ САД: Програм манифестације "Design Week 2020”, у партнерству са амбасадом Египта, биће реализован у Културној станици Еђшег и Музеју Војводине у Новом Саду од 28. новембра до 10. децембра, објавили су организатори.
Култура / Наслови “Дани Милоша Црњанског” данас и сутра у Новом Саду
НОВИ САД: Културна манифестација “Дани Милоша Црњанског” почиње данас у Свечаној сали Матице Српске и завршава се сутра на Камерној сцени Српског народног позоришта (СНП) у Новом Саду, јавили су организатори.
Култура / Наслови Запосленима у установама културе 100 одсто плата ако добију ковид
БЕОГРАД: Запослени у установама културе имаће право на накнаду плате у висини од 100 одсто просечне плате остварене у претходних 12 месеци ако је инфекција коронавирусом или мера изолације узрок спречености за рад.
Култура / Наслови Снежана Мишић, историчарка уметности: Место уметника у друштву
НОВИ САД: Историчарка уметности др Снежана Мишић, музејска саветница и програмска директорка Галерије Матице српске овогодишња је добитница награде “Михаило Валтровић”. Ово признање Музејског друштва Србије добила је као ауторка изложбе “Ђура Јакшић. Између мита и стварности” која је приређена прошле године, а повезала је две националне музејске установе Галерију Матице српске и Народни музеј у Београду на заједничкој реализацији ове поставке о једном од најзначајнијих српских сликара 19. века.
Култура / Наслови Позорје продужило рок: Драмским писцима још две недеље форе
НОВИ САД: Рок за слање текстова на Конкурс за оригинални домаћи драмски текст, продужен је до 15. децембра, саопштава Стеријино позорје, наводећи као разлог ситуацију насталу услед пандемије корона вируса.
Култура / Наслови Обележено 100 година од рођења вајара Јована Солдатовића  
Поводом стогодишњице рођења великог новосадског уметника, вајара Јована Солдатовића, одржан је програм под називом „Сто година Јована Солдатовића“ .
Култура / Наслови Нове форме Јозефа Клаћика у Галерији Бел арт
НОВИ САД: У новосадској Галерији Бел арт (Булевар Михајла Пупина 17) данас се отвара изложба “Транзит егзит” новосадског сликара, графичара и мултимедијалног уметника Јозефа Клаћика.
Култура / Наслови Сто година Јована Солдатовића у Галерији ИК Прометеј
НОВИ САД: У Галерији издавачке куће “Прометеј“ (Милетићева 16) данас у 13 часова одржаће се програм којим ће се обележити стогодишњица рођења великог новосадског вајара Јована Солдатовића (1920- 2005) аутора бројних импозантних споменика на простору некадашње Југославији, биста и скулптура.
Култура / Наслови Откривен најстарији Шекспиров комад у Шпанији, из 1632.
МАДРИД: Копија Шекспирове драме “Хенри Осми” пронађена у библиотеци приватне школе у Севиљи могла би бити најстарије сачувано издање у Шпанији једног од дела великог енглеског драмског писца.
Култура / Наслови Награда Медиакулт за „Трагом Раднотија” Жолта Херцога
НОВИ САД: Награда “Медијакулт”, коју додељује Културни центар Војводине „Милош Црњански” за најбољу телевизијску емисију из области културе, ове је године припала Жолту Херцегу за ТВ документарац “Трагом Раднотија”, у продукцији РТВ „Панонија“ из Суботице.
Култура / Наслови Ин мемориам: Петар Марјановић (1934 - 2020)
НОВИ САД: Животну сцену у 87. години напустио је Петар Марјановић, театролог, историчар позоришта, драматург, дугогодишњи професор Академије уметности у Новом Саду и Факултета драмских уметности у Београду.
Култура / Наслови Изложба Габриеле Хајзлер у галерији Шок задруге
НОВИ САД: У централној галерији Шок задруге (пасаж Змај Јовине 22) вечерас у 18 часова отвара се самостална изложба “Фрагменти” новосадске уметнице Габриеле Хајзлер.
Култура / Наслови „Ожиљци“ Маје Гајић у Малом ликовном салону КЦНС
НОВИ САД: У Малом ликовном салону Културног центра Новог Сада (Булевар Михајла Пупина 9) протекле недеље отворена је изложба „Ожиљци“ новосадске уметнице Маје Гајић.
Култура / Наслови Гојковић: Да установе културе не буду обухваћене новим мерама
БЕОГРАД: Потпредседница Владе Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић упутила је предлог Кризном штабу за сузбијање заразне болости Ковид-19 да установе културе не буду обухваћене новим мерама у борби против пандемије.
Култура / Наслови У свету вампира, бесмртника, псоглаваца и других чудеса: Поигравање фантазијским жанровима
Иза тврдих корица са препознатљивим логоом стрип серијала “Вековници” и под насловом “Живот и смрт” знатижељни читалац наћи ће репринт прва два албума овог серијала, а на хрбату ће открити и одредницу “Интеграл 1”.
Култура / Наслови Изложба Драгане Дубљевић у „Шок коридору”: Еџи чил
Некада су људи били ловци-сакупљачи. Тада су у пећинама настајали сви они „дивљи“, а заправо дивни радови које и данас можемо да посматрамо са знатижељом.
Култура / Наслови Укупно 177 културних радника добило једнократну помоћ
БЕОГРАД: Фонд солидарности културних радника Србије саопштио је данас да је акција солидарности успешно завршена и да је укупно 177 културних радника из читаве Србије добило једнократну солидарну помоћ.
EUR/RSD 117.5834
Најновије вести