Београдска филхармонија свира монументалну Брукнерову 5. Симфонију

БЕОГРАД: Шеф-диригент Габријел Фелц и Београдска филхармонија припремају се за велики концертни изазов 13. децембра на сцени Коларца, а на програму је монументална Симфонија број 5 Антона Брукнера, најавили су из Филхармоније.
e
Фото: pixabay.com

Припреме за ово гигантско остварење од самог почетка су текле другачије.

Уз обимну партируру, шеф-диригент је са оркестром проучавао архитектуру готске катедрале указујући на везу са симфонијском техником овог ремек дела.

"Антон Брукнер је био дубоко религиозан човек, рођен у малом месту поред Линца у изразито католичкој средини. Био је веома повучен и несхваћен, али је музика коју је стварао монументална. Исто као што је тона камења потребна да би се изградила катедрала, тако ћемо и ми градити ово дело. Иако прочишћена, симфонија је саткана од јаких емоција, ово је велики изазов за нас", каже Габријел Фелц.

За припреме ове композиције Фелц се послужио музичко-архитектонском студијом колеге Бенџамина Зандера.

У њој су сви елементи готске катедрале, од самог улаза до олтара, поистовећени са лаганим уводом у симфонију све до величанствене двоструке фуге и незаборавне коде која представља снажан и узбудљив завршетак изузетног дела.

Брукнер је био и један од највернијих следбеника Лудвига ван Бетовена чија увертира "Посвећење куће" претходни извођењу симфоније.

EUR/RSD 117.5703
Најновије вести