Култура - Музика

Култура / Музика Откривена позадина Авићијеве смрти
Добро је познато колико слава може да буде терет и неретко младе људе одведе у погрешном смеру. Холивуд је препун таквих примера, а један од актера најгорих сценарија је и млади ди-џеј Тим Берглинг, познатији као Авићи, који се, како се испоставило, тешко носио са славом што је резултирало његовом прераном смрћу, пише ЦДМ.
Култура / Музика У Синагоги светска премијера опере о прогону једног народа
НОВИ САД: Светска премијера опере у пет слика „Седра“ Мирољуба Аранђеловића Расинског одржаће се вечерас у 20 часова у Синагоги. За овај музичко-сценски приказ прогона српског народа, од времена турске владавине до деведесетих година прошлог века, који је настао по идеји др Владе Батножића, либрето је написала Миланка Берковић.
Култура / Музика Музиколошки институт САНУ: Концертом обележили јубилеј
Обележавање 70. годишњице Музиколошког института САНУ обухватило је низ програма међу којима су посебно место поред два међународна скупа, два циклуса предавања и врло информативне и садржајно богато разуђене свечане академије (којој је и „Дневник“ у овој рубрици поклонио дужну пажњу), имала и три концерта.
Култура / Музика Прокопић 17.децембра пева шансоне у Синагоги
Љу­би­те­ље шан­со­не, фран­цу­ског је­зи­ка и ге­не­рал­но му­зи­ке с емо­ци­јом, оче­ку­је пра­ва му­зич­ка по­сла­сти­ца - кон­церт Но­во­са­ђа­ни­на Ло­ра­на Про­ко­пи­ћа у Си­на­го­ги 17. де­цем­бра, у 20 ча­со­ва.
Култура / Музика Амира Медуњанин отвара серију концерата у организацији МОНС-а
Позната босанска певачица, етно дива Амира Медуњанин, у петак ће на концерту у Српском народном позоришту запевати уз пратњу Војвођанског симфонијског оркестра, под диригентским вођством госта из хрватске Алана Бјелинског. Концерт, који на сцени “Јован Ђорђевић” почиње у 20 часова, распродат је још пре више од месец дана.
Култура / Музика У недељу наступ Симфонијског оркестра новосадске Академије уметности
Симфонијски оркестар Академије уметности у Новом Саду приредиће у недељу, 16. децембра, у Синагоги претпразнични концерт на коме ће, под управом Андреја Бурсаћа, извести дела Чајковског и Рахмањинова.
Култура / Музика У Студију М у петак отварање изложбе посвећене Плесном оркестру РНС
У Студију М Радио Новог Сада у петак, 14. децембра, тачно у подне биће отворена изложба посвећена историјату Плесног оркестра РНС.
Култура / Музика Објављена последња песма Неше Лептира (Видео)
Последњапесма Ненада Радуловића – Неше Лептира, који је пред саму смрт написао у болницина лекарском рецепту, добио је и мелодију, а песма је дана тачно у подне објављена на јутјубу..
Video
Култура / Музика Боемска рапсодија најслушанија песма 20. века
Песма групе Квин “Боемска рапсодија”, по подацима дискографске куће Универсал, најслушанија је песма на интернету из 20. века.
Култура / Музика ИНТЕРВЈУ: Васил Хаџиманов, пијаниста и композитор
Џез пијаниста и композитор Васил Хаџиманов приредиће у петак, 21. децембра, солистички концерт у новосадској Синагоги.
Култура / Музика Завршен девети меморијал "Исидор Бајић"
Украјинска уметница Полина Саско тријумфално је окончала наступ на 9. Интернационалном пијанистичком такмичењу Меморијал „Исидор Бајић“, које је одржано у Новом Саду од 1. до 7. децембра.
Култура / Музика Лајбах поново у Суботици
– У Суботици смо први пут били док је Љубиша Ристић још био у театру, 1987, а сада смо овде први пут од тада.
Култура / Музика Василију Мокрањцу у част
Ако можеш да се узнесеш духом изнад простора и времена, онда се у сваком тренутку налазиш у вечности“ – сматрао је величанствени Лав Толстој.
Култура / Музика Репер Кендрик Ламар "краљ" Гремија са осам номинација
ЛОС АНЂЕЛЕС: Амерички репер Кендрик Ламар добио је осам номинација за музичке Греми награде, међу којима су и номинације за најбољи албум и песму године.
Култура / Музика Не треба нам консензус око тога чије су гусле
БЕОГРАД: „Певање уз гусле је заслужило да се нађе на Унесковој листи као елемент живе културне праксе значајног броја локалних заједница у Србији, али се гудачки инструменти са једном струном, какве су и гусле, срећу на удаљеним и културно значајно различитим деловима света, те је о пореклу таквих инструмената тешко поуздано говорити, каже виши научни сарадник у Музиколошком институту САНУ, етномузиколог др Данка Лајић Михајловић.
Култура / Музика "Хладно пиво" објавило live албум
Један од најпопуларнијих бендова у региону "Хладно пиво" објавио је богато опремљено двоструко ДВД и блуреј издање "30 година- Greatest Hits Live", на коме се налази снимак њиховог великог концерта одржаног ове године у загребачком Дому спортова.
Култура / Музика Андре Риу 22. маја 2019. године у београдској Штарк Арени
Светска звезда, виолиниста Андре Риу је несумњиво један од најпопуларнијих интернационалних музичара нашег времена, наступиће 22. маја наредне године у београдској Штарк арени.
Video
Култура / Музика Финале деветог Меморијала Исидор Бајић у новосадској Синагоги
НОВИ САД: На свечаном затварању деветог по реду Меморијала Исидор Бајић у петак ће од 19 часова у новосадској Синагоги наступити финалисти у трећој категорији, пијаниста из Хонг Конга Чун Хим Там, његов италијански колега Лука Ћиандото, као и Полина Саско, клавиристкиња из Украјине.
Култура / Музика Пројекат кросопере: Миграције и избегличке приче као тема
НОВИ САД: Копродукцијски пројекат кросопере ”Другост: страх и откриће”, који је добио грант Креативне Европе, удружиће три оперске куће из градова побратима Модене, Линца и Новог Сада, које ће заједно стварати оперску представу. То су: Театро комунале ди Модена из Италије, Ландестеатер из Линца у Аустрији и Српско народно позориште.
Култура / Музика „Билитис” у Заводу за културу Војводине
НОВИ САД: Серијал концерата камерне музике, који реализује Завод за културу Војводине, наставља се троструким програмом.
EUR/RSD 118.4426
Најновије вести