Култура - Књига

Култура / Књига Награда „Сава Мркаљ” Ненаду Грујичићу
Награда „Сава Мркаљ” Књижевне заједнице Крајине – Београд за 2017. припала је Ненаду Грујичићу за Антологију српске избегличке поезије „Прогнани Орфеји” (Бранково коло, 2016) и Антологију крајишких ојкача „Пјевај, ори, прозоре отвори” (РТС и Бранково коло, 2017) одлучио је једногласно жири у саставу Душан Ђаковић, Милан Пађен и Никола Корица.
Култура / Књига Мирославу Алексићу уручен Ленкин прстен
Новосадском песнику Мирославу Алексићу у Србобрану је протеклог викенда уручена награда “Ленкин прстен”, која се додељује за најлепшу љубавну песму објављену на српском језику у протеклој години.
Култура / Књига Нестандардне визије светова будућности: Голи гласови
Адријан Сарајлија (1976) спада међу ретке самосвојне ауторе који, мада се крећу у окриљу жанрова фантастике (научна и епска фантастика, хорор), не прате устаљене жанровске шаблоне и обрасце.
Култура / Књига Каталог изложбе о Сиби Миличићу
У из­да­њу Уни­вер­зи­тет­ске би­бли­о­те­ке "Све­то­зар Мар­ко­вић", не­дав­но је об­ја­вљен ка­та­лог из­ло­жбе о Си­би Ми­ли­чи­ћу. Пу­бли­ка­ци­ја је иза­шла по­во­дом по­став­ке "Јо­сип Си­бе Ми­ли­чић - вре­ме, про­стор суд­би­не", одр­жа­не ју­на 2017. као део пра­те­ћег про­гра­ма исто­и­ме­ног на­уч­ног ску­па.
Култура / Књига Спомен-плоча на родној кући Иштвана Конца
КАЊИЖА: На родној кући песника и адвоката Иштвана Конца (1937-1997) у Кањижи откривена је спомен-плоча, у присуству колега, поштовалаца његовог стваралаштва и житеља ове потиске варошице.
Култура / Књига Магични реализам литерате који уме с речима
НОВИ САД: „Опште место актуелних критичких погледа на дело и значај Радована Белог Марковића јесте оно према којем је он једна од најсамосвојнијих појава у савременој српској књижевности последње деценије 20. и прве деценије 21. века.
Култура / Књига Покретни празник Ернеста Хемингвеја
У издању београдске "Просвете", објављена је књига Ернеста Хемингвеја "Покретни празник" (2016). Једно од последњих дела америчког нобеловца пуно је слика из пишчевог живота у Паризу, у периоду између 1921. и 1926. године.
Video
Култура / Књига Монографија о Милени Дравић: Наша, а своја
Данашњим генерацијама већ је тешко објаснити да, ако смо имали глумачку диву светских пропорција, онда је то била Милена Дравић.
Култура / Књига „Векови Бача” пример добре праксе очувања културног наслеђа
Из издавачке радионице Покрајинског завода за заштиту споменика културе изашла је књига „Како очувати и користити културно наслеђе” архитекте конзерватора др Славице Вујовић.
Култура / Књига Објављена четврта свеска 500. књиге Летописа Матице српске
НОВИ САД: Летопис Матице српске, у 4. свесци 500. књиге која је управо објављена, настављајући разговор о књижевности започет са песницима, овог пута посебну пажњу посвећује савременој српској прози.
Култура / Књига Издавачи сложни: Сајму књига не приличи вашарска атмосфера
БЕОГРАД: Озбиљне и корените промене потребне су у организацији Сајма књига у Београду како би се уместо карневалскио-вашарског садржаја који тренутно има вратио својој основној функцији промовисања литературе у оквирима прворазредне културне манифестације, сложили су се саговорници Тањуга. 
Култура / Књига Симона Чупић: Поезија као моћ
Протеклог викенда посетиоци Галерије Матице српске били су у прилици да виде чувену Ворхолову сериграфију “4xJackie”, а најбољи увод у ову „изложбу једне слике” била је промоција књиге проф. др Симоне Чупић “Џон Кенеди и ’нова граница’ културе.
Култура / Књига Бранка Веселиновић поклонила део библиотеке Адлигату
БЕОГРАД: Прослављена глумица Бранка Веселиновић у својој 99. години одлучила је да добар део личне библиотеке поклони Удружењу за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат“, у оквиру којег су отворени Музеј српске књижевности и Музеј књиге и путовања. 
Култура / Књига Дејан Мијач: Стално сам поправљао једну те исту представу
БЕОГРАД: У Народној библиотеци Србије вечерас је представљена монографија Даринке Николић о истакнутом позоришном редитељу Дејану Мијачу, у издању Српског народног позоришта.
Култура / Књига Песме изненађења Јоване Бојовић
„До наслова сам дошла путујући“, помало шалећи се описује метафору с корица своје књиге Јована Бојовић, млада драмска ауторка из Црне Горе, недавно на промоцији у Новом Саду, у књижари “Булевар букс”.
Култура / Књига Затворен Сајам књига, следећи почасни гост Мароко
БЕОГРАД: Заменик амбасадора Немачке Александар Јунг предао је данас отворену књигу Мухамеду Амин Белажу, амбасадору Краљевине Марока, и на тај начин симболично затворио Међународни београдски сајам књига. 
Култура / Књига Рип Кирби: Маркантни детектив лопов и свађалица
Девети том сабраних епизода “првог савременог детектива” Рипа Кирбија (које оригинално објављује “King Features Syndicate” а код нас “Чаробна књига”), садржи приче штампане у црно-белим каишевима у дневним новинама у периоду од 12. новембра 1962. до 28. новембра 1964. године.
Култура / Књига Шпански писац Илдефонсо Фалконес гост Филозофског факултета
Илдефонсо Фалконес, један од најпопуларнијих и најтиражнијих шпанских писаца, чији романи су узбудљиви водичи кроз бурну шпанску историју, био је јуче гост Филозофског факултета у Новом Саду.
Култура / Књига Стојановић: Сајам књига светионик у мраку неукуса и кича
БЕОГРАД: Ова књига је састављена од прича које осам година причам својој ћерки Нађи пред спавање, казао је наш водећи дизајнер Славимир Стојановић, који је потписивао своју несвакидашњу сликовницу “Сингл Лумба и Дрво чаробних оловака” на штанду Лагуне у оквиру програма београдског Сајма књига. 
Култура / Књига In memoriam: Небојша Деветак (1955–2017)
Истакнути српски песник Небојша Деветак (1955, Мала Градуса, на Банији) преминуо је  25. октобра Врбасу у 63. години живота.
EUR/RSD 119.3689
Најновије вести