Култура - Књига

Култура / Књига Уручена награда “Доситејево златно перо“
БЕОГРАД: Књижевна награда “Доситејево златно перо“ уручена је данас у Задужбини “Доситеј Обрадовић“ у Београду, а прво место на конкурсу за ово признање освојили су Ђорђе М. Ђурђевић и Никола З. Пеулић за коауторски рад “Анђео хедонизма: монашка трпеза од Светог Саве до Доситеја Обрадовића“.
Култура / Књига Иви Брдар Михизова награда за драмско стваралаштво за 2021.
ИРИГ: Жири награде за драмско стваралаштво "Борислав Михајловић Михиз", коју додељују Фонд "Борислав Михајловић Михиз" и Српска читаоница у Иригу, а у саставу: Маја Пелевић, драматуршкиња и драмска списатељица, Димитрије Коканов, драматург и драмски писац, и Светислав Јованов, театролог (председник жирија), донео је једногласну одлуку да се Награда за драмско стваралаштво „Борислав Михајловић Михиз“ за 2021. годину додели Иви Брдар, драмској списатељици из Београда/Берлина, за досадашњи остварени опус.
Култура / Књига Спиру и Фантазио: Удомљавање питомог јагуара и вештац у Шампињаку
Библиотека “Стари континент” агилне “Чаробне књиге” израсла је у едицију која знатижељним стрипољупцима доноси албуме релевантних стрип аутора и њихових јунака попуњавајући тако празнине у познавању европског стрипа друге половине 20. века.
Култура / Књига Студија Светлане Томин о судбини Буђановачког јеванђеља
Новосадска издавачка кућа “Академска књига” управо је објавила нову књигу “Где је Буђановачко јеванђеље?
Култура / Књига Патријарх Порфирије долази на 50. Бранково коло
СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ: Патријарх српски Порфирије присуствоваће 50. издању Бранковог кола, у оквиру којег ће 16. септембра у Карловачкој богословији "Свети Арсеније Сремац" говорити на тему "О миру" у оквиру традиционалних "Хришћанских тема" ове манифестације, саопштила је данас дирекција догађаја.
Култура / Књига Последња књига Сема Шепарда у издању Геопоетике
БЕОГРАД: Последња књига прослављеног глумца, драмског писца и сценаристе Сема Шепарда “Шпијун из првог лица” недавно је објављена постхумно, и налази се у домаћим књижарама, захваљујући издавачкој кући “Геопоетика” из Београда.
Култура / Књига О историјском и архивском раду Антонија Вучетића: Истраживање прошлости Дубровника
Недавно је објављена књига Антуна Вучетића „Студије из дубровачке прошлости - изабрани текстови“ (Дубровник, 2021). Издавач је Државни архив у Дубровнику, а приређивачи ове драгоцене студије су др Ловро Кунчевић и историчар уметности Иван Виђен. Реч је о другој књизи о дубровачком историчару и архивару, објављеној током претходне деценије. Наиме, Ирена Арсић ауторка је студије „Антоније Вучетић (1845-1931), историчар Дубровника“, коју је 2012. објавио Филозофски факултет у Нишу.
Култура / Књига Шапоња: Свачим сам се бавио, али себе сматрам песником
БЕОГРАД: Новосадски књижевник, издавач и психијатар Ненад Шапоња каже да иако се у животу бавио неколицином занимања себе доживљава најпре као књижевника, тачније песника.
Култура / Књига Језикоманија: Гратинирани гарнирунг
Унапред се извињавам оном делу читалаштва које не кува… или бар не користи писане рецепте!  
Култура / Књига Новосадски писци у Дунавској библиотеци: Писарев, Копицл, Ђерић, Шапоња...
У организацији Друштва новосадских књижевника од 23. до 27.августа одржаће се манифестација Недеља новосадских писаца, током које ће у Дунавској библиотеци на Штранду бити приређено пет тематских књижевних вечери
Култура / Књига И 85 година после убиства није познато где почива Лорка
МАДРИД: Прошло је 85 година од убиства Федерика Гарсије Лорке, једног од највећих шпанских песника свих времена, а место где почива његово тело још није познато.
Култура / Књига Међународни новосадски књижевни фестивал од 6. до 8. септембра
Друштво књижевника Војводине најавило је да ће се 16. издање Међународног новосадског књиженог фестивала одржати од 6. до 8. септембра - у та три дана биће представљен велики број значајних савремених песника из Србије и иностранства.
Култура / Књига Расписан конкурс за књижевну награду "Богдан Чиплић"
НОВИ БЕЧЕЈ: Конкурс за новоустановљену књижевну награду "Богдан Чиплић" за најбољи прозни рукопис на српском језику расписан је у организацији Банатског културног центра и трајаће до 25. августа, саопштено је данас из ове институције.
Култура / Књига Проглашени лауреати награде Бранковог кола “Стражилово“
СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ: Овогодишња награда “Стражилово“ за најбоље песничке књиге објављене у Бранковом колу, по одлуци жирија, равноправно је припала Милану Вићићу за књигу “Вечна пролећа“, Бојани Кулиџан Громовић за “Небоглед“, Јелени Вујановић за “Ма није ми ништа“ и Филипу Божићу Дејановићу за “Збогом, симболи“.
Култура / Књига Ђурићеви „Квадрати који говоре“: Страсни прикази „Прича у сликама”
НОВИ САД: Настављајући просветитељску мисију промовисања домаћег стрипа, оног насталог у претходним деценијама/веку као и оног савременог, издавачка кућа “Модести стрипови” која је дело Живојина Тамбурића, стрип заљубљеника, историчара и хроничара, управо је објавила књигу „Квадрати који говоре - Текстови о стриповима које смо волели“ књижевника, стрип сценаристе и есејисте Предрага Ђурића (1974), настављајући тако да промовише стрип критику и критичаре као незаобилазан сегмент савремене стрип сцене, онај који промишља историју и текућу стрип продукцију, промовише и потенцира одређене вредности те указује на репрезентативна дела 9. уметности.
Култура / Књига Вуле Журић о Пекићу и антологији прича "Пре времена чуда"
БЕОГРАД: Писац и сценариста Вуле Журић образложио је вечерас приликом свог гостовања у оквиру циклуса Летњи плато БГБ да је књига контакт, а тренутна тиха битка показатељ да се без уметности, а нарочито књижевности, не може.
Култура / Књига Објављен први том „Лексикона писаца српске књижевности ”
НОВИ САД: Из издавачке радионице Матице српске управо је изашао први том капиталног Лексикона писаца српске књижевности, којим су обухваћене одреднице А и Б.
Култура / Књига Награда „Лаза К. Лазаревић“ за причу „Успомена из Сокобање“
НОВИ САД: Награда "Лаза К. Лазаревић", за најбољу необјављену приповетку на српском језику, додељена је причи "Успомена из Сокобање", послатој под шифром "Мала Вида", ауторке Марије Кртинић Вецков, новинарке из Београда, одлучио је једногласно жири у саставу Лејла Каламујић, проф. др Владислава Гордић Петковић и и мр Катарина Јанковић Поповић.
Култура / Књига Јунски број Летописа Матице српске: У спомен Бранку Миљковићу
У јунском броју Летописа Матице српске у сталној рубрици „Поезија и проза” објављени су прилози: Владимира Јагличића, Душка Бабића, Ранка Рисојевића, Дејана Стојиљковића, Радосава Стојановића, Милорада Грујића, Данила Јокановића, једног од најзначајнијих кинеских савремених писаца Ђије Пингве и руске песникиње Олге Фјодоровне Бергољц.
Култура / Књига Финансијска инјекција за 26 пројеката из области издаваштва и преводилаштва
На конкурсу Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“ из области издаваштва и преводилаштва, одобрено је 26 пројеката локалне сцене, за које је процењено да ће допринети јачању издавачке сцене, обезбеђивању публикација локалних аутора у преводу, у двојезичним и антологијским издањима, и истовремено служити у промотивне сврхе пројекта „Нови Сад – ЕПК“.
EUR/RSD 117.5653
Најновије вести