Култура - Књига

Култура / Књига Представљене "Тајне славних Срба" у Кући Ђуре Јакшића
БЕОГРАД: Кућа Ђуре Јакшића у Скадарлији била је препуна у уторак, а разлог је била промоција нове књиге Александра Ђуричића "Тајне славних Срба".
Култура / Књига Израелски писац Етгар Керет стиже у Београд
БЕОГРАД: Израелски писац Етгар Керет, мајстор кратке форме чије су књиге бестселери у многим земљама, представиће се нашим читаоцима у суботу, 14. децембра у књижари Делфи СКЦ у Београду.
Култура / Књига Андрићева награда Драгославу Михаиловићу и Јахини Гузељ
БЕОГРАД: Драгослав Михаиловић и Јахина Гузељ овогодишњи су добитници књижевне "Велике награде Иво Андрић" Андрићевог института у Андрићграду.
Култура / Књига Награда за „Пропуштену прилику“ уручена Драгославу Михаиловићу
БЕОГРАД: Грамату "Песничке републике" књижевнику и академику Драгославу Михаиловићу за роман "Кад су цветале тикве" уручио је Радован Влаховић, директор Банатског културног центра у Михаиловићевом кабинету у Српској академији наука и уметности у Београду.
Култура / Књига Токин: Волим писање романа, али га се највише и плашим
БЕОГРАД: Иван Токин представио је свој нови роман „Нели" на сцени Битеф театра.
Култура / Књига Драгославу Михаиловићу уручена Грамата Песничке републике
БЕОГРАД/НОВО МИЛОШЕВО: Грамату „Песничке републике” књижевнику и академику Драгославу Михаиловићу за роман „Кад су цветале тикве” (Матица српска, Нови Сад, 1968) уручио је Радован Влаховић, директор Банатског културног центра, у Михаиловићевом кабинету у Српској академији наука и уметности у Београду.
Култура / Књига Петеру Хандкеу и Олги Токарчук уручена Нобелова награда
СТОКХОЛМ: Аустријском писцу Петеру Хандкеу и пољској списатељици Олги Токарчук уручене су данас Нобелова награда за књижевност на свечаној церемонији у Стокхолму.
Култура / Књига Протести у Стокхолму због доделе Нобела Петеру Хандкеу
БЕОГРАД: Аустријском писцу Петеру Хандкеу данас се на свечаној церемонији у 16.30 часова у Стокхолму уручује Нобелова награда за књижевност за 2019. годину, а као и у тренутку када је у октобру објављено његово име, поново се дигла прашина међу онима који ову одлуку Шведске академије желе да оспоре.
Култура / Књига Хандке: Нисам очекивао кампању која се води против мене
БАЊАЛУКА: Добитник овогодишње Нобелове награде за књижевност, аустријски писац Петер Хандке, изјавио је вечерас да није очекивао кампању која се води против њега и да је имао идеју да покуша да помири ставове.
Култура / Књига Књижевна критика: Умирање изнутра Роберта Силверберга
НОВИ САД: Роберт Силверберг (1935) је амерички писац најпознатији по приповетикама и романима чврсто утемељеним у оквирима научне фантастике.
Култура / Књига Хандке захвалио на подршци, одбио да говори о бившој Југославији
СТОКХОЛМ: Аустријски писац Петер Хандке, добитник Нобелове награде за књижевност за 2019. годину, изјавио је на конференцији за новинаре да више воли анонимне мејлове мржње од питања о његовој подршци некадашњем председнику Србије Слободану Милошевићу током ратова 90-их.
Култура / Књига Хандке иде у Стокхолм, у уторак уручење Нобелове награде
БЕОГРАД: Овогодишњи добитник Нобелове награде за књижевност, аустријски писац Петер Хандке, одржаће у петак у Шведској академији у Стокхолму, према унапред утврђеном редоследу обраћања лауреата, конференцију за медије поводом овог планетарног догађаја, пишу Вечерње новости.
Култура / Књига Хандкеов "Голманов страх од пенала" ускоро у књижарама
БЕОГРАД: Након романа "Велики пад" Нобеловца Петера Хандкеа, у књижарама ће се наћи и његов роман "Голманов страх од пенала" из 1970. године о неколико дана живота бившег голмана Јозефа Блоха.
Култура / Књига Промоција романа Небојше Миленковића у Булевар буксу
Роман историчара уметности, кустоса и писца Небојше Миленковића “Нешто што страшно подсећа на живот” (Кратка историја летења у Суботици) објављен у издању “Академске књиге” биће представљен у уторак од 19 часова у књижари Булевар букс (Булевар Михајла Пупина 6).
Култура / Књига Слободану Мандићу „Бескрајни плави круг“ за роман године
Зрењанинском писцу Слободану Мандићу у Матици српској уручена је новоустановљена награда за најбољи роман године “Бескрајни плави круг”. У образложењу жирија, којим је председавао проф. др Александар Јовановић, наводи се да се Мандићев роман “Банатски палимпсести” (издавачи су “Агора” и Градска народна библиотека “Жарко Зрењанин” из Зрењанина) издвојио у конкуренцији наслова који су конкурисали за награду.
Култура / Књига Представљена књига ТВ критика Миодрага Кујунџића
Збирка ТВ критика “На јавном каналу” Миодрага Кујунџића (1926 – 1998) истакнутог новинара, публицисте и дугогодишњег критичара листа “Дневник”, представљена је прексиноћ у Културној станици „Свилара”.
Култура / Књига Представљено ново коло едиције Прва књига Матице српске
НОВИ САД: У Свечаној сали Матице српске представљено је овогодишње коло култне едиције „Прва књига” које обухвата есеје Дајане Милованов „Персефона и Аријел: женске фигуре и културно памћење у поезији Силвије Плат”, роман Страхиња Млађеновића „Лоцус Амонеус или Прича о дечкоњи и девојчурку”, и збирку песама Катарине Пантовић „Унутрашње невреме”.
Култура / Књига ДНЕВНИКОВА КЊИГА Чајна Мјевил: Град амбасада
Преводилац: Дарко Тушвљаковић, Издавач: Чаробна књига, 2019.
Култура / Књига Роман "Зедси" добитник награде "Раде Обреновић"
БЕОГРАД: Популарни роман "Зедси" Гордане Влајић, који је објавила издавачка кућа Пчелица, овогодишњи је добитник награде "Раде Обреновић", која се додељује за најбољи роман за децу објављен у текућој години.
Култура / Књига Илустровани роман "Ледени змај" Џ. Р. Р. Мартина у књижарама
БЕОГРАД: Илустровани роман "Ледени змај" је неизоставно штиво за сваког љубитеља фантастичног света Џорџа Р. Р. Мартина, а од 28. новембра наћи ће се у књижарама.
EUR/RSD 117.5311
Најновије вести