Снежана Савић: Старе серије су временом добиле на вредности

Снимање популарне серије „Игра судбине“ коју гледамо на Првој телевизији недавно је, након краће паузе, настављено, па ће гледаоци врло ускоро уживати у новим заплетима домаће теленовеле.
Промо ТВ Прва/Снежана Савић
Фото: Промо ТВ Прва/Снежана Савић

Међу глумцима који су заинтригирали пажњу публике у овој причи свакако је и легендарна глумица Снежана Савић, која се овом улогом у великом стилу вратила на мале екране. Како је у интервјуу за Дневников ТВ магазин рекла, улога баронице Донке Десаели у тој серији била јој је изазовна, јер је то жена која глуми финоћу, а такве улоге до сада није играла.

– Што се њен лик буде више откривао кроз епизоде публика ће видети колико је она уствари опасна и колико у неку руку уме да буде проста и има приземни речник. Уме да буде апсолутно све друго само не дама – рекла је глумица Снежана Савић у интервјуу за наш лист и додала да још увек није успела да проникне у тајну велике гледаности ове популарне серије, али да мисли да је глумачка подела много допринела успеху. – То је једна чаролија, па док радите не знате како ће финални производ изгледати. Исто је и са позориштем. Радите представу и мислите да је то феноменално, уживате, очекујете стравичан успех, а оно ништа. Или обрнуто. Нема ту објашњења. Нико није досегнуо ту тајну како се ствара нешто што ће бити добро.

Снежана је додала да се као глумица и школовала да буде другачија у свакој улози, те да није добро када се њене колеге нађу у истим улогама, што се дешава, јер им се додељују исти карактери, пошто редитељи открију да су добри у одређеним ролама.

– Ја сам имала срећу да у својој глумачкој каријери баш различите улоге играм и волим што је било тако. И што сам била и Коштана и мајка Вука Караџића и жена Николе Пашића, Рајна, Нина Андрејевић, Малина Војводић и сад, ево, Бароница Донка – закључила је глумица, додајући да јој је ипак жао што раније није имала времена за рад у позоришту па није играла у класичним делима Достојевског, Чехова и других. – Замишљала сам да ћу и ја то играти, али стицајем околности најмање ме је било у позоришту. Међутим, ево, сад у овим неким годинама играм доста у позоришту како сам се и вратила на сцену. Баш сам доста представа одиграла у последње време, још увек сам и актуелна, често и гостујем са колегама широм Србије и бивше Југославије.

Фото: Промо ТВ Прва/Снежана Савић

Будући да је Снежана до данас остала упамћена по великим улогама у серијама снимљеним још у бившој Југославији, а које се и данас радо гледају и репризирају, упитали смо глумицу јесу ли серије које се данас снимају у домаћим продукцијама довољно добре да опстану, као што је то био случај са „Бољим животом“, „Срећним људима“, „Породичним благом“ и другим.

– Не можемо да судимо са овог аспекта. Ми немамо дистанцу, за то је потребно време. Не можемо сад бити сигурни да ли ће то кроз одређено време да опстане и остане или неће – рекла је глумица. – Верујте ми када су серије Синише Павића почеле да се приказују оне су дочекане са врло лошом критиком, такорећи на нож. Доста се с подсмехом гледало на њих и уопште на тај тзв. забавно-хумористички жанр. А, ето, занимљиво је да је свака реприза ненормално гледана као да је премијерно емитована. Неке нове генерације данас гледају наше серије које смо радили пре 20, 30 година. И опет су добре, чини ми се да су, како су одстојале годинама, оне добиле на вредности. Ништа нису изгубиле.


Награда за музички допринос

Снежана Савић, која је поред глумачке остварила и врло успешну певачку каријеру, а недавно је од Савеза естрадно музичких уметника Србије добила и признање „Национални естрадно-музички уметник Србије”. Како нам је рекла и после толико година захвална је на музичком признању, које јој доказује да је вредело бавити се певањем.

– Заиста ми се на неки начин посрећило да успем кроз професију коју уопште нисам желела. Нисам била припремљена за музику са Факултета драмских уметности, нити сам имала представу да ћу имати певачку каријеру. Музика ми се просто десила. Ја сам то радила, могу рећи, левом руком. Бог ми је дао таленат, публика је волела да ме слуша, а ја сам то, сад видим како сам поново добила награду, радила добро – казала нам је Снежана.


Иако је недавно почела да се приказује и нова серија „Златни дани“ она ове седмице није емитована на телевизији Пинк, а глумица Снежана Савић, која у серији игра мајку главне јунакиње Маце, рекла је да не зна какву ће судбину серија да доживи и да то даље зависи од Жељка Митровића и емитера.

Сумирајући 2019. годину глумица је истакла да није могла да буде срећна због пандемије коронавируса, која нас је на глобалном нивоу захватила све, али да јој је била веома радна.

– Ја сам радила, нисам имала времена ни да се одморим, а камоли да мислим на корону (смех). Срећом то је супер. Ја сам велики радохолик, мене рад испуњава. Мислим да је најважније и највредније да човек има посао и да може да ради. Да буде заокупљен нечим и да на крају види плодове тог рада – објаснила је Снежана и додала да ће Нову годину прославити код куће, за разлику од претходних, када је углавном радила, те да и не планира како ће дочекати 2021. – Нисам велики планер, ја сам човек тренутка. Како буде биће. Никада се нисам усрећила када сам планирала, увек се нешто деси и поремети планове. Ипак, наравно да имам жеље, волела бих да будемо здрави и да нам свима буде боље. Да се ово све заврши, да почне напокон да се живи мирно, да не мислимо ни о чему осим о обичним стварима људским које чине живот лепим. А то су свакодневица, лепе ствари, наши ближњи, породица, посао којим се бавимо, бољи живот за све нас – закључила је глумица Снежана Савић.

Владимир Бијелић

EUR/RSD 117.5751
Најновије вести