Филму "Лето када сам научила да летим" награду у Италији

Дугометражни играни филм "Лето када сам научила да летим" редитеља Радивоја Андрића, настао уз подршку и Филмског центра Србије, освојио је Специјалну Грифон награду за животну средину на управо заврженом 52. фестивалу филмова за децу и омладину Giffoni на југу Италије, сопштили су из Филмског центра Србије.
e
Фото: Youtube Printscreen

У образложењу, жири истиче да се "Специјална награда Грифон CIAL за животну средину ове године иде играном филму који се бави темама породичног живота и осећања.

"Ове теме су прихваћене од природе које представљају позадину модерне и дирљиве приче. Иако фокус радње није искључиво еколошки, награда за животну средину припала је овом играном филму због чврстог односа између главне јунакиње Софије и хрватског острва и мора који је хране и штите у најтежим годинама, живота младе жене" пише у саопштењу жирија

Међународни филмски фестивал Giffoni је један од најпознатијих фестивала дечијег филма на свету, са традицијом дугом више од 50 година.

Одржава се у малом италијанском граду Giffoni Valle Пиана у Кампанији, у јужној Италији, у близини Салерна и Напуља, а сваке године фестивалу присуствује више од 2.000 деце из неколико земаља широм света, а они и оцењују филмове и одлучују о наградама.

Ово је четврта међународна награда за "Лето када сам научила да летим". Претходно, филм је освојио награду Европске асоцијације филма за децу (ECFA), која се додељује најбољем европском филму на фестивалу BUFF у Малмеу, као и две награде на недавно завршеном Пулском филмском фестивалу, укључујући и награду публике.

Филм је у земљи и региону до сада погледало више од 200.000 гледалаца.

Почетком августа почиње дистрибуција филм у Хрватској, а почетком следеће године и у више од десет европских земаља.

Улоге у филму "Лето када сам научила да летим" тумаче Клара Хрвановић, Олга Одановић, Сњежана Синовчић, Жарко Лаушевић, Лука Бајто и Ема Керета Рогић. Према књизи Јасминке Петровић, сценарио је написала Љубица Луковић, а продуценти су Маја Поповић Милојевић и Милан Стојановић из београдске куће "Sense Production".

Филм је копродукција Србије, Хрватске, Бугарске и Словачке, а подржан је од стране филмских центара ових земаља, као и од стране програма Креативна Европа МЕДИА и Фонда Савета Европе Eurimages.

EUR/RSD 117.3121
Најновије вести