Археолози: Назарет у Христово време био много важније средиште

ЛОНДОН: Недавна археолошка открића на тлу Израела пружила су нова сазнања о Назарету из доба када је, како се према хришћанској традицији сматра, у том граду одрастао Исус Христ.
1
Фото: Tanjug
Ова истраживања су додатно расветлила појединости о верском и политичком окружењу које је обележило Исусово одрастање и утицало на његова гледишта.
 
Лондонски "Индипендент" наводи да је Назарет заправо био знатно веће насеље него што се до сада веровало, а његови становници - којих је, како тврде британски истраживачи, било и до 1.000 - придржавали су се веома конзервативних верских схватања и били веома ненаклоњени Риму.
 
Археолози су дошли до сазнања да су Јевреји у тадашњем Назарету користили искључиво предмете које су сматрали чистим у обредном смислу, попут керамичких.
 
Такође из верских разлога, строго су поштовали забрану коришћења људског измета за ђубрење земљишта.
 
Поређења ради, оваква правила нису важила у оближњем Сепфорису, где се живот одвијао под јаким утицајем грчке и римске културе, што су Назарећани сматрали опасним.
 
Захваљујући овим археолошким истраживањима, највећим икада спроведеним у том подручју, дошло се и до податка да су средином првог века нове ере побуњеници испод Назарета изградили широку мрежу подземних скровишта и тунела коју су користили у акцијама против римске власти.
 
"Наше ново истраживање је преобразило археолошко познавање Назарета из римског доба", истакао је руководилац пројекта, Кен Дарк са универзитета у Редингу.
EUR/RSD 117.5822
Најновије вести