Завршено гласање тужилаца за представнике у Државном већу

Тужилачки избори за нових шест чланова Државног већа тужилаца (ДВТ) одржани си данас на 17 бирачких места у тужилаштвима у Србији
Državno veće tužilaca, tabla Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

НЕОГРАД: Тужилачки избори за нових шест чланова Државног већа тужилаца (ДВТ) ДВТ одржани си данас на 17 бирачких места у тужилаштвима у Србији, а тужиоци који су болесни гласали су од куће.

Тужиоци и заменици јавних тужилаца на сталним функцијама, њих 629, могли су да гласају од 8 до 13 часова, а Изборна комисија је најавила да ће ускоро објавити прелиминарне резултате, док ће коначни бити познати 16. новембра.

На тужилачким изборима бира се један представник ДВТ за Републичко јавно тужилаштво, један за четири апелациона тужилаштва, Тужилаштво за организовани криминал и Тужилаштво за ратне злочине, један представник за сва виша јавна тужилаштва у Србији, два представника за сва основна јавна тужилаштва, као и један представник за аутомне покрајине.

Кандидати који на изборима буду освојили највећи број гласова својих колега биће предложени Народној супштини за коначни избор за чланове ДВТ.

Мандат изборних чланова у садашењем саставу ДВТ истиче 1. априла 2021. године.

Поред шест изборних чланова из реда тужилаца, у саставу ДВТ су по функцији и Републички јавни тужилац, министар правде, председник скупштинског одбора за правосуђе, представних свих правних факултета у Србији - професор, као и представник адвокатуре.

EUR/RSD 117.5791
Најновије вести