Заштитник: Полиција пропустила да спречи окупљање по крововима

Заштитник наводи да је полиција пропустила да изађе на лице места, идентификује учиниоце прекршаја, поднесе захтеве за покретање прекршајног поступка уколико има основа за то.
Zaštitnik građana Zoran Pašalić foto: Tanjug/video
Фото: Заштитник грађана Зоран Пашалић фото: Танјуг/видео

БЕОГРАД: Заштитник грађана оценио је данас да полиција није утврдила идентитет људи које су се ноћу током ванредог стања окупљали по крововима зграда у Београду, Нишу и Новом Саду и због тога тражила да се покрене дисциплински поступак против оних који су били задужени а нису поступали по пријавама грађана.

Заштитник је у поступку покренутом по сопственој иницијативи после сазнања из медија, утврдио да је полиција у та три града непоступањем по пријавама грађани пропустила да спречи окупљања на крововима непознатих људи који су користили и пиротехничка средства, у време у коме је важила забрана кретања на јавним местима, наводи се у саопштењу.

Наводи се и да је полиција пропустила да изађе на лице места, идентификује учиниоце прекршаја, поднесе захтеве за покретање прекршајног поступка уколико има основа за то.

Заштитник је утврдио да полиција у Београду, Нишу и Новом Саду због неблаговременог и неефикасног поступања није утврдила идентитет нити размотрила основе за прекршајне пријаве против оних који су окупљали на крововима од 29. априла до 3. маја, наводи се у саопштењу.

Тим поводом Заштитник је у препорукама за исправљање пропуста у раду, од МУП-а затражио да предузме све мере у циљу успостављања јавног реда и мира.

МУП ће водити рачуна да се не догађају слични пропусти, наводи Заштитник и додаје да је од МУП-а затражио да га обавести о исходу дисциплинских поступака, а у року од 60 дана и о предузетим мерама.

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести