За претње поруком бившој партнерки 50 дана затвора

У  Прекршајном суду у Новом Саду је од почетка примене новог Закона о спречавању насиља у породици, односно од 1. јуна ове године, до краја септембра запримљено 39 таквих предмета, што значи просечно сваки трећи дан.
Novosadski Prekršajni sud Foto: Dnevnik.rs
Фото: Новосадски Прекршајни суд Фото: Дневник.рс

Кажњено је 36 особа. Њима су изречене затворске казне од пет до 50 дана, а највише је оних од 30 до 35 дана, казује статистика. У једном предмету изречена је ослобађајућа пресуда, а два су преведана у редовни поступак.

„Сем у једном случају из ранијег периода, ради се већином о мушкарцима, али важно је напоменути да није реч само о прекршајима почињеним у брачној заједници већ и о ванбрачним везама, а има и случајева у којима су актери бивши момак и девојка, односно, кад се ради о бившим партнерима", каже за „Дневник“ председник Прекршајног суда мр Каменко Козарски. "На пример, ако неко узнемирава бившу девојку – а имамо таквих случајева – њему се стави забрана комуницирања, контакта и приласка, али ако јој он потом преко мобилног телефона прети, прекрши забрану и чини оно што му је недозвољено, следи упућивање у затвор. Од тренутка када окривљеном држава да решење, он има однос с државом, а не с партенерком, па ако прекрши оно што му је држава наредила, следи одговарајући поступак. Не може осумњичени ни да помисли да га је баш брига за оно што су му „ови рекли”."      

Истина, окривљени имају право да се жале, али за то време седе иза решетака, зато што се ради о тежим прекршајима из области јавног реда и мира, Закона о спречавању насиља у породици, да не би дошло до ескалације насиља, односно нежељених последица.      

Председник Козарски наводи да је профил осумњичених такав да се често ради о социјално угроженим, недовољно образованим људима, онима који не раде и који су „сиромашни духом и материјалним средствима”, али појављују се повремено и случајеви у којима је реч о веома ситуираним људима – на пример, недавно је покренут поступак против једног успешног бизнисмена.


Предомисле се у последњи час 

Осим бројних предмета о насиљу у породици, у новосадском Прекршајном суду занимљив је и број замена новчаних казни у затворске. Редовних предмета који су дошли на извршење (наплату) и прекршајних налога (на пример, за невезивање појаса, неправилно паркирање, прекршаја на основу градских одлука...), који нису плаћени у року од осам дана, било је за првих девет месеци ове године око 9.000. Ипак, кад је окривљенима казна преиначена у затворску, по принципу да 1.000 динара вреди један затворски дан, само 121 особа се одлучила да не плати обавезу и да одлежи казну у затвору на Клиси.  


„Не мора се у тим прекршајима радити, како се то често мисли „о шамарчини”, може осумњичени да уз повишен тон разбије нешто у кући – пепељару или лампу, да баци парфем, а ако се партнерка осети угроженом, и то пријави, полиција излази на лице места и процењује ситуацију, обраћа се Тужилаштву. Свакако, није пресудно да неко неког удари, већ је довољно да се у случају појавила ситуација у којој постоји могућност да ће осумњичени предметима или некако наставити да се насилнички понаша, тако да се нека особа осећа угроженом",  истиче наш саговорник.Он наводи да се такви случајеви чешће дешавају у ноћним сатима, али да их понекад има и у току дана. 

Thumbnail

Председник Прекршајног суда у Новом Саду, мр Каменко Козарски Фото: Дневник.рс

„Последњи случај забележен је 18. септембра, у вечерњим сатима. Ради се о претњи СМС поруком телефоном. Бивши момак је претио бившој девојци. Полиција га је привела Тужилаштву, дали су му решење да му је забрањено да јој приђе и да комуницира с њом, што подразумева и слање СМС-а, компјутером или било како, али он је јој убрзо, пре истека 48 сати забране приступа и комуницирања, послао претеће поруке, иако је пре тога потписао решење у којем стоји да то неће чинити. Он је то прекршио, бивша партнерка је показала полицији његове поруке, полиција га је покупила и одвела у притвор на Клиси. У Прекршајном суду је кажњен с 50 дана затвора ",  навео нам је последњи пример хитног поступка  председник Козарски

М. Вујачић

EUR/RSD 117.5821
Најновије вести