ВРШЊАЧКО НАСИЉЕ У КАРЛОВЦИМА Ученику претили ножем

НОВИ САД: Једном ученику шестог разреда Основне школе „23. октобар” у Сремским Карловцима група вршњака из одељења претила је да ће га, уколико дође у школу, избости ножем. По речима дечакових родитеља, вршњачко насиље над њиховим дететом траје две године.
sremski karlovci, ssusnjevic
Фото: Дневник (С. Шушњевић)

По незваничним сазнањима, дечак је трпео вршњачко насиље и у нижим разредима, али је у петом разреду ескалирало, да би сада рекао родитељима да су тројица дечака рекла да ће га избости ножем уколико у среду, односно јуче, дође у школу. Наводно је разредна старешина саветовала да је најбоље да се дечак у среду, ипак, не појави на часовима.

Директор ОШ „23. октобар” из Сремских Карловаца Горан Маравић потврдио је за наш лист да школски Тим за борбу против насиља утврђује све околности тог догађаја и да ће након тога бити поднет извештај. Такође, он је истакао да се школа држала протокола који је неопходно испунити у сличним ситуацијама.

„С децом су разговарали психолог, педагог и разредни старешина, а школа тесно сарађује и с родитељима да би били упућени у проблем и да би се он што пре решио“, објаснио је Маравић, и додао да су још у понедељак узете изјаве ученика, а да је јуче организован састанак ученика и родитеља с члановима Тима за борбу против насиља и разредним старешином, на којем су се утврђивали детаљи случаја.

То је изоловани инцидент и битно је да смо на време обавештени о немилом догађају и да су предузете законом прописане мере (директор школеГоран Маравић)

„Желим да истакнем да је то изоловани инцидент и да нам је приоритет да су ученици наше школе безбедни и да ниједан ученик није угрожен. Током разговора с ученицима сазнали смо да нису имали намеру да претње спроведу у дело већ да застраше школског друга, што такође осуђујем. Битно је да смо на време обавештени о немилом догађају и да су предузете законом прописане мере“, рекао је Маравић.


Демолиран бицикл

Дечаку је прошле недеље демолиран бицикл у школском дворишту, што је дванаестогодишњак схватио као неку врсту опомене и претње, незванично сазнајемо. На снимцима камере која је постављена у школском дворишту се тај инцидент не види јер се то дешавало у углу који камера не покрива.


Како нам је објаснио директор Маравић, предложене мере за превенцију и заштиту од злостављања спроводиће се од почетка нове школске године јер њена примена недељу дана пред крај школске године не би дала никакве ефекте.

По новом закону, школе имају веће интегеренције, тако да могу  родитеље проблематичне деце да упућују на Центар за социјални рад.

Како сазнајемо у Полицијској управи Нови Сад, након сазнања да је у Основној школи „23. октобар” из Сремских Карловаца дошло до вршњачког насиља, полиција је предузела све мере из своје надлежности ради утврђивања свих релевантних чињеница. Такође, у полицији су нам рекли да ранији инциденти нису пријављивани МУП-у.

Д. Николић, С. Ковач

Мере после стручне процене

Просветна саветница у Школској управи Нови Сад Златица Јовић изјавила је за „Дневник” да је јуче обављен увид у рад ОШ „23. октобар” у Сремским Карловцима у оквиру започетог ванредног стручно-педагошког надзора над радом школе, по пријави родитеља.

„Школа поступа у складу с протоколом, односно процедуром предвиђеном Правилником о протоколу поступања у установи у одговору на насиље, злостављање и занемаривање“ рекла је Златица Јовић.

Додаје да су оредузете мере заштите за ученике, Тим за заштиту ученика од насиља прикупља све релевантне податке даби у најкраћем могућем времену процесуирао пријављену сумњу на психолошко насиље, односно претње које су пријављене, и донео процену врсте и нивоа насиља и инцидената који су се у протеклом периоду дешавали у вршњачкој групи.

Истакла је да ће васпитне и дисциплинске мере, као и планови заштите за поједине ученике који су трпели, ученике који су вршили неки облик насиља али и групе – одељењске заједнице, бити донете у складу с проценом и закључцима Тима, стручне службе и других органа школе.

„ Током надзора, школи су дате препоруке у вези с унапређивањем комуникације и сарадње с родитељима ученика да би се предупредила потенцијална ескалација конфликта, допринело разрешењу проблема, заштитила права свих и остварио заједнички, усаглашени утицај на децу/ученике, односно обезбедила заштита од насиља у сваком смислу“, закључила је Златица Јовић.

ja
14.06.2018 • 12:15
Siledzije su zasticene kao beli medvedi. Na zalost!
EUR/RSD 117.5685
Најновије вести