Управа царина: Заплењени бели тартуфи на Батровцима

Цариници су 28. новембра 2019. године на прелазу Батровци, у сарадњи са полицијом, запленили преко четири килограма заштићене врсте белог тартуфа (Тuber magnatum).
Zaplenjeni beli tartufi Foto: Uprava carina
Фото: Заплењени бели тартуфи Фото: Управа царина 

Тартуфи су откривени на излазу из земље, у аутобусу македонских регистарских ознака, који је из Кочана превозио путнике ка италијанском граду Алби.Мада су и возачи и путници тврдили да немају ништа да пријаве осим личног пртљага, приликом детаљне контроле аутобуса је у фабричкој шупљини за алат, изнад задњег точка, пронађена торба са четири кесе белих тартуфа.

Тек када се то десило, 25-годишњи држављанин Северне Македоније, један од путника аутобуса, пријавио се као власник кријумчарених печурака.Питањем како је путник успео да сакрије кесе са белим тартуфима у преграду за алат даље ће се бавити полиција и тужилаштво.

Фото: Место скривања белих тартуфа Фото: Управа царина

Реч је о подземној печурки која је изузетан гастрономски деликатес, због чега на западноевропском тржишту достиже високу цену.Ова скупа и ретка гљива коју је тешко вештачки узгајати расте под земљом и до пола метра, и то најчешће у шуми. Многи је третирају као „подземно благо“, а могуће је открити само уз помоћ дресираних паса, који је нањуше. Приликом сазревања тартуфи испуштају мирисе попут белог лука или старог сира, по којима их проналазе највише свиње које се хране њима. Поређења ради, тржишна цена црног тартуфа, који је много јефтинији је око 50 евра за килограм, док бели достижу суму од пет до осам хиљада евра, тврде упућени.

EUR/RSD 117.5101
Најновије вести