Укупно 47 година затвора за ратни злочин у Ловасу

БЕОГРАД: Одељење за ратне злочине Вишег суда у Београду осудило је данас на казне од четири до шест година затвора осморицу оптужених за ратни злочин у славонском селу Ловас, због убиства, рањавања и мучења 28 цивила.
Specijalni sud, sudnica Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Милан Девчић је осуђен је на осам годна затвора, Саша Стојановић на седам година, Жељко Крњајић, Зоран Косјер и Јован Димитријевић на по шест, Дарко Перић и Радован Влајковић на по пет, а Радисав Јосиповић на четии године затвора.

Они су осуђени због злочина против човечности у саизвршилаштву, ратни злочин против цивилног становништва и нечовечно поступање.

Ово је друга пвостепена пресуда, пошто је прву, којом је 12 оптужених било осуђено на казне затвора од четири до 20 година затвора (укупно 128 година), 2014. године укинуо Апелациони суд у Београду и наложио да се суђење понови.

И на нову пресуду и оптужени и њихови браниоци, као и тужилаштво за ратне злочине имају право да се жалбе Апелационом суду.

Тужилаштво за ратне злочине у завршној речи предложило је суду да оптужене осуди на казне од четири до 10 година затвора, док је одбрана тражила ослобађајуће пресуде.

Оптужени се терете да су као припадници различитих формација, у октобру и новембру 1991. у хрватском месту Ловас нападали цивиле, према њима нечовечно поступали, мучили их, повређивали и убијали.

Број њихових жртава према оптужници износи 28.

EUR/RSD 117.5804
Најновије вести