У Шарићевом процесу за прање пара нема сведока сарадника

БЕОГРАД:  У процесу против Дарка Шарића и још 16 оптужених за прање пара нема сведока сарадника, док су у поступку против Шарићеве групе због кријумчарења кокаина из Латинске Америке чак три оптужена пристала да сарађују са тужилаштвом.
Saric Darko/Fonet
Фото: FoNet

Сведоци сарадници, Радан Адамовић, Небојша Јоксовић и Драшко Вуковић су након детаљних описа функционисања Шарићеве групе и кријумчарења кокаина, себи осигурали мале казне од пет до 10 месеци затвора, док су остали оптужени у децембру прошле године осуђени на казне од 10 до 15 година затвора.

У том случају у току је изјављивање жалби на првостепену пресуду, о којима ће одлучивати Апелациони суд у Београду који је осуђујућу пресуду у том случају већ једном укидао.Када је у питању суђење поводом оптужби за прање пара у Србији убациваљем "прљавог новца" у легалне токове, оно је након осам година ушло у завршницу, а епилог првостепеном пресудом се очекује почетком јесени.

Иако није било сведока сарадника, током целог поступка Миле Јерковић је фигурирао као кључни сведок тужилаштва, који је због својих навода добио посебну полицијску заштиту.

Поред Шарића у овом случају оптужени су и Небојша Јестровић, Андрија Крловић, Предраг Милосављевић, Радован Штрбац, Зоран Ћопић, Маринка Вучетић, Дубравка Штрбац, Стевица Костић, Бобан Стојиљковић, Бојан Станојковић, Ердин Агуш, Горан Вучковић, Небојша Спасић, Немања Крстајић, Горан Богдановић и Марко Дабовић. 

Прошле седмице пред Специјалним судом у Београду окончан је доказни поступак, па је суд од 9. до 13. тог месеца, заказао излагање завршних речи тужиоца, оптужених и њихових бранилаца, након чега ће заказати изрицање првостепене пресуде.Тужилаштво тврди да су Шарић и остали опрали око 22 милиона евра, зарађених продајом кокаина, а оптужени су то негирали.

Према наводима оптужнице за прање пара, новац од продаје кокаина који је набављан у земљама Јужне Америке, преко офшор компанија, пребациван је у Србију и уплаћиван на рачуне домаћих предузећа и појединих банака. Ова средства коришћена су за приватизацију друштвених предузећа, али и куповину некретнина и земљишта.

Новац је између осталог улаган и у новосадски "Путник", "Митросрем" из Сремске Митровице, "Палић" из Суботице, бројне некретнине на Златибору.Оптужени се бране да су инвестирали у предузећа и земљишта и да је реч о легално зарађеном новцу.Шарић се након вишегодишњег бекства, 18. марта 2014. године предао српским властима, након чега је ухапшен и од тада се налази у притвору. 

У децембру прошле године он је осуђен на максималну казну од 15 година затвора због организовања криминалне групе ради шверца кокаина из Латинске Америке у Западну Европу. Та пресуда је на преиситивању по жалбама.

EUR/RSD 117.5803
Најновије вести