Тема Дневника: За годину дана 247 полицајаца значку окаљало корупцијом

НОВИ САД: Припадници Министарства унутрашњих послова, Сектора унутрашње контроле, ухапсили су, у три одвојене акције, осам полицијских службеника, док су против четворо поднете кривичне пријаве у редовном поступку.
policija, mup tanjug
Фото: Tanjug/MUP Srbije, ilustracija

Ухапшени се, поред осталог, терете за продужено кривично дело злоупотреба службеног положаја, али и захтевали и примали новац како не би извршили службену радњу у оквиру свог службеног овлашћења.

Против четворо припадника МУП-а поднете су кривичне пријаве. Наиме, двоје припадника МУП-а из Обреновца се терете да су из предмета који се односи на захтев за набавку оружја уклонили негативну теренску проверу коју су сачинили полицајци и заменили је провером која омогућава несметано издавање одобрења за набавку оружја лицу које није испуњавало све услове предвиђене Законом о оружју и муницији.

Против полицајца (34) из Обреновца поднета је кривична пријава због сумње да је у периоду од 25. маја до 22. августа, неовлашћено послужио мобилним телефоном марке „самсунг“ који је, као предмет кривичног дела, привремено одузет од осумњиченог.

Кривична пријава поднета је и против полицијске службенице (46) која се сумњичи да је извршила кривично дело превара. Она је, како се сумња, довела у заблуду оштећену да јој преко познаничких веза може омогућити упис на Криминалистичко-полицијски универзитет у Београду, на основу чега јој је оштећена у више наврата давала новац који је осумњичена од ње захтевала.

Припадници МУП-а и раније су хапштени или су против њих подносиване кривичне пријаве због разних пропуста. Криминолог Добривоје Радовановић коментарише као "нешто што није од јуче".

Сарадња полиције с нарко-дилерима веома је честа у свету, па и код нас. Нажалост, има полицајаца који не знају да направе ту линију докле и оперативно обрађујеш криминалце, па имаш контакте с њима, а одакле почињеш да радиш са њима или за њих, наводи Радовановић.

За борбу против тих прљавих полицајаца, према његовом мишљењу, неопходно је неколико ствари.

Важно је да унутрашња контрола буде недодирљива, да не постоји нико ко може да им нареди кога смеју да истражују а кога не. Морају да имају врло широка овлашћења, да контролишу шефове полиције. Осим тога, мора постојати добра селекција у МУП-у. А ту није важна само безбедносна процена приликом пријема у МУП, већ психолошка провера колико је неко склон криминалу, и на крају људе који се боре против криминала морате платити да се не би окренули на другу страну, наглашава Радовановић и додаје да би полицајце, за које се докаже да су се бавили криминалом, требало драстичније казнити од обичног човека, управо из разлога што је он(а) тај чији задатак је безбедност свих грађана Србије.

Подсетимо, прошле године за 72 полицајца одређена је мера задржавања по кривичним пријавама Сектора унутрашње контроле МУП-а. У истом периоду поднето је и 209 кривичних пријава против исто толико  полицијских службеника и других запослених у Министарству, због постојања основа сумње да су извршили 321 кривично дело, од којих је 247, или 77 процената, кривичних дела с елементима корупције.

Иначе, на нивоу целог Министарства унутрашњих послова, СУК је лане поднео кривичне пријаве против 399 лица због укупно извршених 537 кривичних дела, од којих је 425 с елементима корупције, тзв. коруптивних кривичних дела.

Ти подаци предочени су у Годишњем извештају Сектора унутрашње контроле МУП-а.

Наводи се да је Сектор у 2019. години примио у рад 5.637 докумената (писана обраћања, притужбе, службене белешке, информације и друга документа) у којима је указивано на различита незаконита и непрофесионална понашања полицијских службеника и других запослених у Министарству.

Међу припадницима МУП-а пријављеним у прошлој години највише је полицијских службеника опште надлежности (68), а затим полицијских службеника Граничне полиције (59) и Саобраћајне полиције (49).

Сектор је и у 2019. години подносио кривичне пријаве за кривична дела с елементима корупције, од којих је највише било због злоупотребе службеног положаја (172, или 40,5 процената коруптивних кривичних дела).

Такође, прошле године Сектор је поднео и кривичне пријаве против 33 руководиоца у Министарству.

М. Бозокин

EUR/RSD 117.4437
Најновије вести