Стефановић: Ове године 77 пријава за високотехнолошки криминал

БЕОГРАД:  Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић отворио је данас међународну конференцију о високотехнолошком криминалу и информациноој безбедности у Београду на којој је изјавио да је Специјално одељење МУП-а за борбу против високотехнолошког кириминала током 2018. поднело 77 кривичних пријава против 82 лица.
nebojsa stefanovic
Фото: Tanjug (Dimitrije Goll)

Додао је и да је у претходних 10 година, колико постоји, то одељење поднело 881 кривичну пријаву против 1.096 лица.

Такође, министар је нагласио да је током акције Армагедон, која се бори против сексуалне експлоатације малолетних лица у порнографске сврхе путем интернета, до сад поднета 191 кривична пријава и ухапшено 168 лица.

Говорећи о конференцији која се по први пут одражава у Србији на ту важну тему, каже да борба против високотехнолошког криминала треба да укључи све међународне актере, јавни и приватни сектор, стране компаније из региона и света, полицију, као и да борба мора бити систематска. 

"Прва деценија 21. века означила је рачунаре, рачунарске мреже и интернет као глобалне феномене. Сви аспекти живота су се преселили на интернет од индустрије забаве, преко банкарства, електронских књига, свих облика комуникација и маркетинга, тако да је даљи напредак човечанства везан за рачунаре и друштвене мреже", рекао је Стефановић.

На жалост, каже министар, поред свих позитивних, хуманих и образовних предности које интернет доноси, свој виртуелни облик добио је и криминал, насиље, дечија порнографија, тероризам, лажне вести, прање новца, угрожавање личних права и слобода…

Подвукао је и да у последњих 15 година више није могуће замислити извршење било којег крвичног дела без интеренета или рачунара.

Добра сарадња полиција Србије и Црне Горе

БЕОГРАД:  Министри унутрашњих послова Србије и Црне Горе Небојша Стефановић и Мевлудин Нухоџићо оценили су данас у Београду да је добра сарадња полиција две земље последњих месеци крунисана добрим оперативним активностима заједничких тимова.

"Осим акција које се спроводе на територији наше две земље, успели смо и да захваљујући добрим оперативним сазнањима и међународној сарадњи с колегама из других држава станемо на пут озбиљним организованим криминалним групама“ рекао је Стефановић, а преноси МУП Србије.

Он је истакао да криминалистичке полиције двеју земаља имају свакодневну оперативну сарадњу.

"Борбом против криминала, сарадњом у области борбе против ирегуларних миграција, али и бољим оспособљавањем граничних прелаза и унапређењем услуга које пружамо грађанима, морамо показати да смо достојни поверења грађана и Србије и Црне Горе", рекао је Стефановић.

Црногорски министар Нухоџић такође је истакао да је добра и квалитетна сарадња министарстава двеју земаља у борби против организованог криминала резултирала хапшењима осумњичених на територији обе државе.

"Све ове акције шаљу јасну поруку криминалцима да неће бити безбедни и мирни нигде и да ће их правда достићи. Добра и квалитетна сарадња свакако је предуслов да полиције буду корак испред криминалаца. Сложили смо се да институције и Србије и Црне Горе имају снаге, капацитета и да су одлучне да добију битку са организованим криминалом:", рекао је Нухоџић.

Стефановић и Спасовски о сарадњи, безбедности у региону...

БЕОГРАД:  Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић разговарао је у Београду са министром унутрашњих послова Македоније Оливером Спасовским о даљем унапређењу сарадње у области борбе против организованог криминала, као и о тренутној безбедносној ситуацији у региону.

Министри Стефановић и Спасовски сагласили су се да је веома важно очување безбедности у региону и да је за то неопходна и добра сарадња два министарства унутрашњих послова.

Такође, размотрили су и могућност даље сарадње у области границе и унапређења инфраструктуре на граничним прелазима, а тема састанка била је и борба против високотехнолошког криминала, о чему су детаљније већ говорили током данашње Конференције о високотехнолошком криминалу и информационој безбедности "Повежи се сигурно!".

Спасовски је похвалио Министарство унутрашњих послова Републике Србије на организацији ове Конференције и значају који она има у даљем раду на сузбијању ове врсте криминала. 

EUR/RSD 117.5668
Најновије вести