Стефановић и Поклукар о наставку сарадње

БЕОГРАД: Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић разговарао је данас у Београду са министром унутрашњих послова Словеније Боштјаном Поклукаром о наставку сарадње полиција двеју земаља у борби против организованог криминала и ирегуларних миграција.
stefanovich_pokr33
Фото: Танјуг (Видео)

Стефановић је, након састанка, истакао да постоји потпуна решеност српске и словеначке полиције да се досадашња јако добра сарадња криминалистичких полиција настави и да оне заједнички стану на пут организованом криминалу који угрожава безбедност грађана.

Тема разговора двојице министара биле су и евентуалне будуће мере које се заједнички могу предузети на успостављању чвршћег система борбе против ирегуларних миграција.

Стефановић се захвалио Словенији која је на нашу границу упутила четири полицијска службеника која помажу српским колегама у спречавању ирегуларних миграција.

"Желим да се захвалим министру Поклукару што је одлучио да се оваква врста помоћи настави, све док Европска унија буде сматрала да је то потребно као специјална мера, али и на подршци коју Словенија на овај начин пружа Србији у њеним настојањима да постане део ЕУ. Искуства Словеније у успостављању шенгенског система веома су важна за Србију, јер то може да постане један од модела за нашу полицију и свакако су изузетно корисна у постизању њене бол?е ефикасности у овој области", рекао је Стефановић.

Министар Поклукар истакао је да је полицијска сарадња између полиција двеју земаља више него узорна и да ће она бити интензивирана на пољу борбе против организованог криминала и ирегуларних миграција.

"Кључна ствар за борбу против организованог криминала је размена података и сарадња криминалистичких полиција, јер се на тај начин починиоци кривичних дела могу привести и процесуирати. Та сарадња је посебно узорна у области сузбијања наркотика и ми ћемо је додатно унапредити", рекао је Поклукар.

Према његовим речима, миграције на Западном Балкану су заједничка тачка свих полиција у овом региону, због чега је са министром Стефановићем разговарао о томе како да се оне у изворним државама зауставе.

"Када је реч о сарадњи наших граничних полиција, готово 100 словеначких полицајаца је било на размени овде у Србији и ми настављамо с тим обликом сарадње. Ако желимо да спречавамо илегалне миграције, то морамо да чинимо заједно. То је још један од облика наше сарадње и о тој теми смо данас пуно разговарали", рекао је Поклукар.

EUR/RSD 117.5808
Најновије вести