Србија плаћа одштету од 180.000 евра за 90 радника

СТРАЗБУР:  Европски суд за људска права наложио је држави Србији да због неизвршења или одлагања извршења судских одлука донетих у споровима против државних или друштвених предузећа, исплати по 2.000 евра сваком од 90 радника тих предузећа.
evropski sud pravde, EPA/NICOLAS BOUVY
Фото: EPA/NICOLAS BOUVY

Ова одлука, која је данас објављена на сајту Европског суда, донета је у три случаја "Костић против Србије", "Голић и други против Србије" и "Михајловић и други против Србије".Подносиоци представке жалили су се на неизвршење или одлагање извршења домаћих одлука донетих против друштвених/државних предузећа.

У пресудама се не наводе имена предузећа из којих потичу радници - подносиоци представки, али се констатује повреда права гарантованог Европском конвенцијом о људским правима.

Такође се у све три пресуде наводи исти закључак да "суд сматра да у овом случају власти нису предузеле све неопходне напоре да благовремено спроведу одлуке у корист подносилаца представке".Због повреде права суд је навео да држава мора да плати подносиоцима представки у року од три месеца по 2.000 евра, конвертоване у домаћу валуту по курсу важећем на дан намирења.

Уколико не дође до исплате поменутих изноза у року од три месеца држава ће морати да плати и камату.

EUR/RSD 117.5885
Најновије вести