Спречено кријумчарење антиквитетне нумизматичке колекције

БЕОГРАД: Цариници на граничном прелазу Градина су у сарадњи са полицијом јуче открили нумизматичку колекцију тешку готово 13 килограма коју је покушао да прокријумчари средовечни брачни пар из Турске. 
Zaplenjeni novčići/Uprava carina
Фото: Управа царина/Заплењени новчићи

Путници су стигли на редовну граничну контролу на улазу у Србију нешто после 14 часова у аутомобилу VW Caravelle турских регистарских ознака, а путовали су из Турске ка Западној Европи. 

Издвојени су за детаљан преглед, а међу документима у жениној торбици нашао се и један пакетић пун ретких новчића, умотан у пластичну фолију.

Фото: Zaplenjeni novčići/Uprava carina

Цариници су затим темељним прегледом у пртљажнику открили пластичну кутију која се користи за одлагање ствари, али су приметили и да она има дупло дно, те да је тешка више од 10 килограма. 

У тајној прегради коју су пронашли тек након што су је целу размонтирали, открили су још 19 уредно поређаних, сортираних и запакованих пакетића пуних античких новчића из разних периода (римских, месопотамијских, арапских и др.). 

Све је указивало на то да се ради антиквитетима који су недавно ископани, јер је на новчићима и даље било доста земље и песка.

Како се ради о кривичном делу кријумчарења културног блага, случај су преузели тужилаштво и полиција и одредили су брачном пару задржавања од 48 сати. 

Фото: Zaplenjeni novčići/Uprava carina

Иако се у овом тренутку чини да је реч о оригиналним предметима, последњу реч даће експерти у току даље истраге. 

EUR/RSD 117.5849
Најновије вести