Шест онлајн суђења одложено на захтеве адвоката

НОВИ САД: Шест онлајн суђења, која су данас била заказана пред Основним судом у Новом Саду, одложено је на молбе бранилаца окривљених, који се сви терете за кршење мере самоизолације и налазе се у посебним притворским јединицама.
sud, pixabay
Фото: pixabay.com, ilustracija

Портпарол суда Глигор Ненић прецизирао је за Танјуг да су браниоци тражили одлагање суђења из више разлога - због припреме одбране, затим до одлуке суда по предлозима обране за укидање притвора и замену за меру забране напуштања стана (кућни притвор) као и ради евентуалног закључења споразума о признању кривичног дела са тужилаштвом.

Ненић је навео да је суд обезбедио неопходну опрему за ова суђења, која су планирана да се одрже путем видео конференцијске везе - скајпа са притворском јединицама у Вршцу и Пожаревцу, како би се несметано одвијала, као и заштитну опрему за све учеснике у поступку, маске и рукавице.

Такође, како је додао, окривљенима је било омогућено да пре суђења обаве поверљив разговор са својим браниоцима.

Адвокати су из судница или посебних просторија, у којима су били сами, разговарали путем скајпа са својим брањеницима који се налазе у притворским јединицама. 

Сви окривљени се терете за кривично дело “непоступање по здравстевним прописима у време епидемије за које им прети новчана казна или казна затвора до три године.

Прве пресуде су изречене крајем марта а крећу се од по неколико месеци до три године затвора, мада је неколико људи добило и новчане казне.

EUR/RSD 117.1998
Најновије вести