Сабoу 40 година затвора за убиство супруге и бебе

НОВИ САД: Арпад Сабо (30) из Липара, код Куле, с боравиштем у Ветернику, окривљен за убиство супруге Славице (24) и четворомесечне ћеркице Николине које је починио претпрошле године у изнајмљеном стану у Ветернику, осуђен је  у новосадском Вишем суду првостепено на максималних 40 година затвора.
Arpad Sabo  Foto: Dnevnik.rs
Фото: Арпад Сабо Фото: Дневник.рс

Одлуком већа, којем је председавао судија Боривој Пап, он остаје у притвору у којем је око две године (од 17. августа 2016. године), до упућивање на издражавање казне.

Приликом образлагања пресуде, председавајући петочланом већу набројао је многобројне повреде на жртвама, убодне ране, раздеротине, огуљотине, подливе, огреботине, нагњечења, али и навео да је веће имало посебно у виду резну рану на предњем делу Славичиног врата која је ишла скроз до кичменог стуба.

Многе повреде су нанете на веома сличан начин па је суд прихватио механизме наношења повреда из оптужног акта, а одбио став одбране да је окривљени усмртио супругу након свађе, зато што ју је, наводно, затекао с ножем у руци, пошто је она претходно, наводно, убила њихову бебу. 

Судија Пап је напоменуо, образлажући пресуду, да је суд изрекао једину могућу казну за тако изражену бруталност, односно максималних 40 година затвора.

– Суд је у целости прихватио наводе да је дело почињено на начин како је то описано у оптужном акту, да је он лишио живота супругу Славицу, али и четворомесечну Николину – рекао је судија Пап. – На одлуку суда значајно су утицали искази сведока, али и налази судских вештака за област судске медицине, неуропсихијатрије и ДНК трагове. Утврђено је да се окривљени вратио кући увече, сведоци су чули свађу, буку и плач бебе, што указује на то да је она тада била жива. Исто тако, вештаци су установили да су битне повреде нанете на идентичан начин. Посебно истичем да је дело је почињено над немоћном четворомесечнм бебом: њој је стиском руке сломљена лобања па пререзан врат, а обе жртве су преминуле на лицу места.

Судија је навео да је и понашање окривљеног након што је усмрћена његова ћеркица било неубичајено јер није звао Хитну помоћ, полицију, пријатеље или родбину, а после свега је напустио место дгађаја са ставарима и документима, што указује на то да је отишао с планом да дуже одсуствује.

Суд је прихватио налазе и мишљења тима судских вештака који су  оценили да је неурачунљивост окривљеног у време извршења кривичног дела искључена.

С друге стране, бранилац окривљеног адвокат Драган Чолић је био на становишту да је његов брањеник починио „обично” убиство Славице и да је његов брањеник то признао, те да му то треба узети као олакшавајућу околност. Он је замерио што Сабоа нису послали на посматрање у неку установу, односно допунско вештачење.

Изрицању пресуде претходиле су завршне речи у којима је заменица вишег јавног тужиоца Александра Лучић Пфајфер навела да је окривљени био склон алкохолу, да је паре трошио на пиће и кафану, а у кућу остављао по 200 динара за дан.

Оптужени Сабо је немо, без икаквих покрета, пратио главни претрес и потупно мирно је примио пресуду, као да га она не дотиче. Гледао је све време пред себе, зурећи у празно

– По речима сведока, често је долазио кући пијан, био је љубоморан, и због тога су неретко избијале свађе. Славица је то веома тешко подносила, а окривљени је, да би своју кривицу умањио, њу представио као мајку-убицу –  казала је у завршној заменица ВЈТ-а Лучић Пфајфер.

Оптужени Сабо је немо, без икаквих покрета, пратио главни претрес и потупно мирно је примио пресуду, као да га она не дотиче. Гледао је све време пред себе, зурећи у празно.

Отац покојне Славице Душко Ђурђић је, после објаљивања пресуде, казао да сматра да је она коректна и праведна, али и напоменуо чињеницу да му ништа неће вратити ћерку и унуку.

– Славица је била добра, волела је људе, али је била прилично повучена и имала је проблеме са здраваљем од самог рођења – рекао је Душко Ђурђић.

Он је указао на понашање окривљеног, који се, по њему, понашао несхватљиво без емоција.

Бранилац окривљеног адвокат Чолић најавио је жалбу на пресуду.

М. Вујачић

EUR/RSD 117.5101
Најновије вести