Са два брода у буџет се слило готово пола милиона динара

БЕОГРАД: Цариници су 13. и 23. јула приликом контроле два брода, која су код Великог Градишта испловљавала из Србије, у њима открили мањак горива од скоро 2.500 литара, због чега се на име новчаних казни у државни буџет слило пола милиона динара, саопштила је данас Управа царина.
barza
Фото: Pixabay, ilustracija

Приликом прегледа брода који је пловио под немачком заставом 23. јула је у погонском танку откривен мањак од чак 1.822 литре дизел горива.

Иако је посада брода пријавила да се у танку налази 52.123 литара горива, царински службеници су утврдили да је стварна количина горива заправо 50.301 литар.

Према пресуди Прекршајног суда у Пожаревцу, посада брода кажњена је новчаним износом од готово 400.000 динара.

Десет дана раније, цариници су и на једном румунском броду такође утврдили да пријављено стање не одговара реалном, када су открили да у бродском танку недостаје тачно 500 литара горива.

Том приликом капетан брода кажњен је са нешто више од 100.000 динара.

Према подацима Управе царина, један од најучесталијих модалитета кријумчарења нафте и нафтних деривата је управо манипулација подацима о стању погонског дизел-горива. 

Бродови имају право на тзв. погонско гориво које не подлеже плаћању дажбина и акциза, па је управо то разлог због чега се његовом продајом, уместо коришћењем, може направити профит који је привлачан кријумчарима, наведено је у саопштењу.

EUR/RSD 117.5463
Најновије вести