Путници остају без новца јер упорно не пријављују износе веће од 10.000 евра

Цариници су 12. априла 2018. године на излазној страни граничног прелаза Градина, у сарадњи са полицијом, у два случаја запленили преко 48.000 непријављених евра.
zaplenjeni evri
Фото: Управа царине

Прво се у прекршају нашао 54-годишњи немачки држављанин турског порекла, који је аутомобилом „БМВ“ немачке регистрације путовао са још двојицом сапутника истог презимена. Мада су сва тројица рекли да имају само лични пртљаг, аутомобил је ипак издвојен за детаљан преглед. Током прегледа није пронађено ништа, али је приликом личног претреса, код возача, у џепу јакне откривено 70.500 евра. Како новац није пријављен при уласку у Републику Србију, тројици путника, који су рекли да је новац заједнички, враћено је по дозвољених 10.000 евра. Остатак је задржан до окончања поступка пред надлежним судом.

У другом случају, неколико сати раније истог дана, на излазу из земље десила се готово идентична ситуација. Код 28-годишег немачког држављанина турског порекла је приликом детаљне контроле аутомобила „Форд Куга“ немачких регистарских ознака, у торби са стварима на задњем седишту пронађено 18.000 евра од којих је 8.000 имао обавезу да пријави. И њему је враћен дозвољени износ девиза, док је преосталих 8.000 евра привремено задржано.

Фото: Управа царине

Управа царина непрестано апелује, настојећи да свим расположивим комуникационим каналима, пласира информацију о томе да је дужност сваког путника да приликом преласка државне границе цариницима пријави сваки износ већи од 10.000 евра у динарима или страној валути. Приликом уласка у Србију добија се потврда о уносу пријављене суме, са којом се онда без било каквих проблема и непријатних последица може изаћи из земље.

Д. Николић

EUR/RSD 117.5872
Најновије вести