Пресуда припадницима ЈСО за оружану побуну 11. јула

БЕОГРАД: Специјални суд у Београду заказао је за 11. јул изрицање првостепене пресуде припадницима некадашње Јединице за специјалне операције (ЈСО) због оптужби да су 2001. године извели оружану побуну, пошто је данас окончано суђење.
1
Фото: Tanjug

Пресуда ће бити изречена у згради суда у Устаничкој улици, а на данашњем суђењу првооптужни, некадашњи комадант ЈСО Милорад Улемек Легија поновио је да не присусутвује објављивању пресуде, односно да не буде привођен из затвора у Пожаревцу где служи казну од 40 година затвора због низа кривичних дела, међу којима је и убиство премијера Зорана Ђинђића.

Звездан Јовановић, такође некадашњи комадант ЈСО, који исто тако служи казну од 40 година затвора, на коју је осуђен као непосредни извршилац убиства Ђинђића, рекао је да жели да просуствује изрицању пресуде.

Остали оптужени се бране са слободе.

У завршним речима тужилаштво за организовани криминал предложило је за све оптужене предложило затворске казне, док су брабниоци оптужених тражили ослобађајућу пресуду тврдећи да није било побуне, већ да се радило о протесту.

За Улемека тужилаштво је предложило суду да га осуди на казну од 12 година затвора због организовања оружане побуне, иако Улемек није био на челу ЈСО у време побуне, али је према ставу тужилаштва имао кључни утицај на јединицу која је била у саставу Ресора државне безбедности. 

За тадашењег комаданта ЈСО Звездана Јовановића тужилаштво је преложило суду да му изрекне казну од 10 година затвора, док је за припаднике јединице Мићу Петраковића и Драгослава Крсмановића тражило по пет година затвора.

За Веселина Лечића предложило је четири године затвора, а за Драгишу Родића и Владимира Потића по три године затвора.

Што се тиче Душана Маричића Гумара, који је у време побуне такође био комадант јединице, медицинским вештачењем које је зимус представљено оцењено је да није способан да прати суђење, па је поступак против њега раздвојен. 

Маричић такође служи казну затвора у Пожаревцу.

Тужилаштво у оптужници наводи да је од 9. до 17. новембра 2001. године ЈСО отказала послушност команди, повукла своје припаднике у центар у Кули, прекинула комуникације с командом и у више наврата одбила захтеве начелника ресора, министра унутрашњих послова и премијера Зорана Ðинђића, да прекине са побуном.

Истовремено, оперативни део Јединице борбеним возилима и наоружаним људством у два наврата је блокирао аутопут. 

Први пут је то учињено 10. новембра на аутопуту Нови Сад-Суботица у близини Врбаса, а други пут 12. новембра блокадом аутопута кроз Београд код Сава центра.

На тај начин је, како се наводи у оптужници, врло јасно исказана спремност Јединице за примену насиља уколико се не прихвате њени ултимативни захтеви за смену тадашњег министра полиције Душана Михајловића, начелника ресора ДБ-а Горана Петровића и његовог заменика Зорана Мијатовића. 

Таквим поступањем Јединице, били су непосредно угрожени безбедност и уставни поредак земље, наводи се у оптужници. 

EUR/RSD 118.0719
Најновије вести