ПРЕКРШАЈНИ СУД У БЕЧЕЈУ Највише казни због вожње у пијанству

Иако је прошло тек шездесетак дана од примене измене Закона о безбедности у саобраћају, због пооштрене казенене политике ефекти су већ видљиви.
Snežana Bašić   Foto: Dnevnik.rs
Фото: Снежана Башић   Фото: Дневник.рс

Увидом у Прекршајни суд Бечеј, евидентирано је тридесетак тежих саобраћајних прекршаја, од којих је највећи број због вожње у алкохолисаном стању.

– Иако увек може и мора боље, задовољна сам понашањем учесника у саобраћају у нашој општини – каже председница Прекршајног суда Бечеј Снежана Башић. – Истина је да од 1.380 овогодишњих предмета највећи број из области саобраћаја, али је он мањи него у суседним општинама. То је резултат квалитетног рада Саобраћајне полиције и Прекршајног суда, који поступа у кратким роковима, не само у саобраћају.

Изменом поменутог Закона, насилничка вожња се, с правом, посебно нашла на удару. Санкција у тој области је, осим казне затвора или казне рада у јавном интересу, обавезна новчана казна.

– До измене Закона о безбедности у саобраћају није дошло због потребе да се пуни државни буyет, него да се сачува оно што је највредније – људски животи – истиче Снежана Башић.

И у старом и у измењеном Закону, под насилничком вожњом сматра се претицање колоне возила, два узастопна пролажења кроз црвено светло у року десет минута...

Фото: Зграда бечејског Прекршајног суда Фото: Дневник.рс

– Сада се насилничком вожњом сматра и свака вожња под дејством алкохола у висини два промила и за то су прописане веома строге казне затвора, од 30 до 60 дана, и новчана казна од 120.000 до 140.000 динара – додаје председница Прекршајног суда Бечеј.

Кад је реч о алкохолу, приликом управљања возилом дозвољено је присуство у крви 0,2 промила, а за младе возаче с пробним возачким дозволама је предвиђена нулта толеранција на алкохол.

– У најтеже саобраћајне прекршаје спадају вожња без положеног испита, одбијање алко-теста, вожња с 1,2 до два промила алкохола у крви, утврђивање присуства психоактивних супстанци у организму, некоришћење светла ноћу на путу, управљање возилом кад је искључено из саобраћаја... За те прекрашаје предвиђене су казне од 15 дана затвора и новчане казне од 100.000 до 120.000 динара – упозорава Снежана Башић, додајући да се у случају тежих саобраћајних прекршаја поступа хитно. – Полиција доводи починиоца кршења саобраћајних прописа дежурном судији, који моментално изриче извршну затворску казну.

Ваља знати да је изменом Закона дуплирана казна за невезивање сигурносног појаса и употребу мобилног телефона у вожњи, која сада износи 10.000 динара. Веома су ригорозне казне, од 120.000 до 140.000 динара, ако се дете нађе на месту које није прописано. Ако се у насељеном месту вози 20 до 30 километара брже од прописане брзине, казна је 3.000 динара. Из више разлога, безбедоносних првенственео, не исплати се бити бахат у сабраћају.

В. Јанков

EUR/RSD 117.5878
Најновије вести