Поновљено суђење оптуженима за убиство Ћурувије померено за сутра

Поновљено суђење четворици бивших припадника ДБ-а оптуженим за убиство новинара Славка Ћурувије 1999. године, јуче је одложено  због болести адвоката одбране.
sud
Фото: Pixabay, ilustracija

Специјални суд у Београду  је  одложио  јучерашње рочиште на молбу адвокатице Зоре Добричанин Никодиновић  јер она није могла да му присуствује, како је  обавестила суд,због реакције на прву дозу вакцине против коронавируса, а у међувремену је добила и упалу плућа.  

Следеће рочиште је заказано за 3. март, а  Добричанин Никодиновић ће настојати да  му присуствује, најавио је њен колега.  

На прошлом рочишту, одржаном почетком фебруара, одбрану су изнели окривљени Радомир Марковић, Милан Радоњић и Ратко Ромић, док се у одсуству суди одбеглом Мирославу Кураку. 

Сви окривљени негирају кривицу и било какву везу са злочином.  

У оптужници Специјалног тужилаштва  је изнета сумња да су  „Славка Ћурувију 11. априла 1999. док се с Бранком Прпом враћао из шетње, у Хиландарској улици у Београду, између 16,38 и 16,45 сати напали Мирослав Курак, бивши припадник резервног састава ДБ-а и оперативац  ДБ-а Ратко Ромић, те да је Курак из ’шкориона’ испалио рафал у Ћурувију, а Ромић дршком пиштоља ударио у главу Прпу, спречивши је да се окрене“.

Бивши начелник РДБ-а Радомир Марковић  је  осумњичен да је сачинио план убиства, а тадашњи начелник београдског Центра ДБ-а Милан Радоњић да је”прихватио тај план и постигао договор о извршењу с Кураком и Ромићем, те им пружио логистичку подршку , тако што је противзаконито дао усмени налог да се према Ћурувији примени мера тајног праћења с образложењем да се надзиру његови безбедносно интересантни контакти“.

Суђење се понавља јер је прву пресуду Специјалног суда укинуо Апелациони суд у Београду  због прекорачења оптужнице. Укинутом пресудом су оптужени били осуђени  за „саизвршилаштво с НН починиоцем убиства“,  а у оптужници  нема НН извршиоца убиства.   

Ј. Ј.

EUR/RSD 117.2072
Најновије вести