Покушали да прошверцију око 40.000 евра        

Цариници су претходних дана, у два наврата, спречили да из земље буду изнете непријаљене девизе у укупном износу од готово 40.000 евра, скривене на необичним местима.
Zaplenjeni evri Foto: Uprava Carina
Фото: Управа Царина

Како се наводи у сопштењу, на граничном прелазу Градина, двојица турских држављана покушала су да у „Поршеу Кајен“ немачких регистарских ознака, из Србије изнесу 20.000 непријављених евра које су сакрили у металној кутији од инхалатора.

Они су путовали из Немачке ка Турској и цариницима су рекли да са собом носе само личне ствари. Када је цариник у пртљажнику, у једном од кофера, затекао девизе запаковане у металну кутију од инхалатора, као власник се јавио тридесетшестогодишњи возач.

Непријављене девизе привремено су задржане, а како је реч о страном држављанину, прекршај је процесуиран по хитном поступку.Други случај забележен је на граничном прелазу Келебија, где је задржано 18.500 непријављених евра умотаних у новински папир.

Поменута сума је откривена у комбију београдских регистарских ознака који је из правца Мађарске пристигао на прелаз у касним вечерњим часовима.Упркос томе што возач и петоро путника цариницима нису пријавили ништа сем личног пртљага, током детаљне контроле возила, у боксу испод сувозачевог седишта, пронађена је путна торба са 28.500 непријављених евра. Непријављени износ је био распоређен у пет пакета умотаних у новински папир и најлон, а возач комбија је потврдио да је новац његов и да се ради о позајмици од пријатеља.

Подсећамо да је на свим граничним прелазима видно истакнуто да се приликом уласка у земљу мора пријавити сваки износ изнад 10.000 евра, јер се у супротном, путник приликом изласка из земље излаже ризику да се нађе у прекршају и да му непријављени новац буде одузет.

Д. Николић

EUR/RSD 117.5388
Најновије вести