Почело усељење затвореника у панчевачки „Алкатраз”

Новоотворени Казнено-поправни завод у Панчеву добио је прве становнике. Пресељење лица лишених слободе (притвореника и осуђеника) из бившег Окружног затвора у центру града у нови затвор почело је пре недељу дана и још траје, потврђено је „Дневнику” у Управи за извршење кривичних санкција.
1
Фото: Youtube Printscreen

Министарство правде је предочило да су, иначе, сви притвореници и осуђеници из Окружног затвора у Панчеву пресељени у нови Казнено-поправни завод. Реч је о укупно 123 особе, међу којима је 90 осуђених, 12 прекршајно кажњених и 21 притворено лице, прецизирано је у саопштењу.

Додаје се да је међу пресељенима и 25 осуђеника и пет притворених лица из Одсека у Вршцу, који такође припада том КПЗ-у.

Подсетимо, нови Казнено-поправни завод, један од најмодернијих затвора затвореног типа у Србији, „Српски Алкатраз”, како га већ зову у жаргону, за смештај 500 лица лишених слободе, односно 300 осуђеника и 200 притвореника, отворен је 1. октобра.

Нови панчевачки затвор отворила је министарка правде Нела Кубуровић. Она је том приликом рекла да Министарство последњих неколико година ради на смањењу оптерећења у казнено-поправним заводима, пре свега испуњавајући међународне и европске стандарде за смештај осуђених лица и лица која су у притвору.

– Последњих пет година смо поправили свој положај – рекла је Нела Кубуровић. – У Извештају Савета Европе из 2012. године били смо на последњем месту, са 156 осуђених на 100 слободних места, а данас је та ситуација знатно боља са 106 осуђених на 100 слободних места. Србија је сада у бољој ситуацији по том питању од неких држава Евроспке уније, као што су Мађарска, Белгија или Француска.

Фото: Youtube Printscreen

Казнено-поправни завод у Панчеву је грађен две године, у складу са стандардима европских затворских правила и може се поредити с најсавременијим затворима Европске уније. Саграђен је уз помоћ кредита Развојне банке Савета Европе од 18 милиона евра, док је пет милиона евра обезбеђено из буyета Републике Србије.

Завод ће имати око 270 запослених, а најбројнија ће бити Служба за обезбеђење с око 200 припадника

Састоји се од укупно десет зграда, две за смештај осуђеника, кухиње, управне зграде, пријавнице, зграде за посете и техничких просторија, а простире се на површини од 24.000 квадрата.

Казнено-поправни завод Панчево опремљен је намештајем који су направили осуђеници затвора „Забела” у Пожаревцу, као и у Сремској Митровици и Нишу, али и штићеници у Васпитно-поправном дому у Крушевцу, чиме су постигнуте значајне уштеде у буyету Србије.

Цео комплекс је покривен с више стотина камера за надзор.


„Станар” и оптужени за убиство жене

Синиша Р. (51), оптужен да је 21. новембра прошле године убио супругу Биљану Мијатовић (30), притвореник је новоотвореног КПЗ Панчево и он је један од оних који су током првог дана пресељења пребачени из притвора Окружног затвора у притвор у Казнено-поправном заводу, потврђено је „Дневнику” у Управи за извршење кривичних санкција.

Подсетимо, Синиша Р. је ножем избо супругу, и то наочиглед њене дванаестогодишње ћерке из првог брака. Злочин се догодио у стану у којем су живели као подстанари на Биљанин тридесети рођендан. У стану је у тренутку трагедије била и Синишина и Биљанина беба од непуне три недеље.


Завод ће имати око 270 запослених, од чега је 170 новозапослених, а конкурси за попуњавање радних места у свим службама и даље трају. Најбројнија ће бити Служба за обезбеђење, с око 200 припадника, сазнаје „Дневник” у Управи за извршење кривичних санкција.

Зграда Окружног затвора у Панчеву, која се налази у пешачкој зони у самом центру града, биће предата Граду Панчеву, а градске власти ће донети одлуку о будућој намени тог објекта.

Д. Николић

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести