Осам фирми умешано у намештање понуда у јавним набавкама

БЕОГРАД: Комисија за заштиту конкуренције (КЗК) утврдила је да је осам предузећа из Србије међусобно сарађивало приликом учешћа у јавним и другим набавкама и да су тиме повредили Закон о заштити конкуренције.
dokumenti papiri pixabay
Фото: pixabay.com

Како се наводи на сајту КЗК, у питању су друштва Оригинал доо из Београда, Микопс доо из Ниша, Биролинија доо Београд, Биро Принт Системи доо Београд, Дикти Лајне доо, Биродевелопинг доо Ниш, Биротехника доо Јагодина и Коника Минолта Пословна Решења СЕ доо Београд.

Ова предузећа су, кажу у КЗК, учинила повреду конкуренције, односно закључила забрањени рестриктивни споразум којим се непосредно или посредно утврђују продајне цене или други услови трговине, а који за циљ има ограничавање и спречавање конкуренције.

"Комисија је овај тајни договор конкурената открила уз помоћ учесника у том споразуму који је Комисији доставио доказе за учињени споразум и обезбедио себи ослобађање плаћања новчане обавезе на име учињене повреде конкуренције", наводе у Комисији и додају да је ослобађање од плаћања било могуће захваљујући "покајничком програму" који спроводи Комисија.

Како се тајни договори ове врсте тешко откривају, Комисија је позвала учеснике тих договора да се пријаве Комисији и доставе доказе, те на тај начин, како се наводи, помогну откривању таквих споразума а заузврат себи обезбеде ослобађање од плаћања новчане обавезе на име утврђене повреде конкуренције.

EUR/RSD 117.5810
Најновије вести