Некадашњем директору Галенике шест година затвора

БЕОГРАД: Специјални суд у Београду осудио је данас на шест година затвора некадашњег генералног директора “Галенике” Ненада Огњеновића поводом оптужби за злоупотребу положаја у продуженом трајању, којом је та фармацеутска кућа оштећена за више од пола милијарде динара.
sud, freeimages
Фото: freeimages.com, ilustracija

Истом пресудом некадашњи директор “Велефарма" Драгољуб Вучићевић осуђен је на три године затвора, док је одбијена оптужба за прање новца предузетнику Драгану Павловићу.

Огњеновићу је суд изрекао и меру забране вршења свих дужности везаних за располагање, коришћење, управљање, руковођење и чување јавне својине, у државним органима, установама Србије и јавним предузећима и привредним друштвима у државном власништву од пет година.

Вучићевић и Огњеновић су обавезани да оштећеној - Републици Србији на име накнаде штете солидарно плате износ од 539.080.354 динара, с тим што се износ солидарне обавезе оптуженог Вучићевића ограничава на од 434.506.745,00 динара.

Исплату треба да изврше у року од шест месеци од дана правноснажности пресуде под претњом принудног извршења.

Ово је друга првостепена пресуда пошто је прву, делимично - у осуђујућем делу 2018. године укинуо Апелациони суд и наложио да им се суђење понови.

Истом том одлуком Апелационог суда, потврђен је ослобађајући део пресуде у односу на неколико оптужених.

Ово је такозвани случај Галеника 1, док је Галеника 2 још у току.

Овај случај покренут је у мају 2013. године.

 

EUR/RSD 117.5690
Најновије вести