Нарко-дилери не мирују ни у ванредном стању

Нарко-дилери од шверца дроге, пре свега марихуане, не одустају ни у ванредном стању.
e
Фото: pixabay.com

Ваљевска полиција саопштила је јуче да је ухапсила Д. М. (24), у чијем је стану понашла око 52 грама марихуане, 13 грама амфетамина и вагицу за прецизно мерење. Њему се на терет ставља да је извршио кривично дело неовлашћене производње и стављања у промет опојних дрога, саопштио је МУП.

Подсетимо, недељу дана пре овог случаја, припадници МУП-а у Панчеву и Зрењанину открили су на територији општине Нова Црња илегалну лабораторију за производњу марихуане у вештачким условима.

Полиција је ухапсила младиће из Вршца и из Беле Цркве због сумње да су починили кривично дело неовлашћене производње и стављања у промет опојних дрога. Полиција је у импровизованој лабораторији, која је била опремљена лампама, вентилаторима, трафоима и тајмерима, запленила 141 стабљику индијске конопље, укупне тежине од око 6,5 килограма.

У борби против нарко-дилера прошле године остварени су изузетни резултати: на територији Србије током прошле године одузето је више од 7,2 тона различитих дрога, највише марихуане. Рекордна заплена канабиса била је крајем прошлог новембра, када је на имању „Јовањица” у близини Старе Пазове откривена илегална лабораторија за производњу марихуане у вештачким условима. Том приликом заплењено је 649,4 килограма осушене марихуане и 65.581 стабљика те опојне дроге у сировом стању, укупне тежине 3.954 килограма, саопштио је тада МУП.

Доступност марихуане на локалном тржишту последица је чињенице да се Србија налази на централној балканској рути за кријумчарење марихуане, као и повећања домаће производње марихуане у природним условима и модификоване марихуане „сканк” у вештачким условима.

Препозната су три крака на рути кријумчарења марихуане из Северне Македоније у Србију. Један води преко граничног прелаза Табановци и даље Коридором 10 до Београда, а други преко подручја АПКиМ, у централну Србију. Из Београда се марихуана делом кријумчари преко граничног прелаза Хоргош у Мађарску, а другим делом преко граничног прелаза Батровци у Хрватску, а потом у Западну Европу.

Да би смањиле ризик од откривања и заплене кријумчарене марихуане, организоване криминалне групе, уз подршку локалних дилера,  складиште марихуану у пограничном појасу, а потом је у мањим количинама континуирано кријумчаре према Западној Европи. Криминалне групе су мешовитог националног састава и чине их држављани Србије из АП КиМ (припадници албанске националне мањине) и лица српске националности из пограничног подручја.

Производњом и кријумчарењем марихуане и модификоване марихуане „сканк” остварује се велики профит, што упућује на повезивање ОКГ-а из Србије с бандама у региону ради лакше дистрибуције ка Западној Европи. Тако стечени профит ОКГ инфилтрирају у легалне привредне токове.

Криминалне групе вешто прикривају и надзиру производњу која се обавља у руралним подручјима Србије. Користе све савременије системе за надгледање и врше злоупотребу на штету дистрибутера електричне енергије, а служе се и савременим и безбедним облицима комуникације.

Марихуана је најчешће коришћена психоактивна супстанца код нас, с преваленцом од 7,7 процената (10,4 одсто мушкараца и 4,9 одсто жена) код популације старости 18–64 године. Нарочито је заступљена међу млађом одраслом популацијом (12,4 одсто). Међу корисницима канабиса већина су мушкарци (80 процената и млађи одрасли старости 18–34 – 27 одсто), показала су истраживања.

По тим подацима, високоризична употреба канабиса у Србији је ретка, и присутна код 0,5 одсто одрасле популације, што одговара укупном броју од 14.000 до 28.000 људи. Приближно половина је стара од 18 до 34 године.

„Квотер” осам до десет евра

Врло је тешко одредити количину марихуане која је потребна за локално тржиште у Србији, као и висину оствареног профита. Марихуана за уличну продају обично се набавља у количинама од пола килограма до килограм, по 1.000 до 1.500 евра, у зависности од дела кријумчарске руте на којој се нуди за продају.

Уличних дилера марихуане, за разлику од других ПКС-а, има како у већим, тако и у мањим градовима. Модификовану марихуану продају у мањим паковањима, „квотер” (0,2 до 0,25 грама) и „тера” (0,3 грама), за осам до десет евра. Цена модификоване марихуане „сканк” варира од 3.000 до 4.000 евра по килограму.  

  М. Бозокин

EUR/RSD 117.5794
Најновије вести