Mодернизована Царинскa лабораторијa

БЕОГРАД: Након шест месеци одржавања данас је завршен пројекат "Стварање услова за јачање капацитета Царинске лабораторије Србије" који је финансирала Европска унија износом од 250.000 евра, а у циљу модернизације Царинске лабораторије Србије.
Završen projekat EU za modernizaciju Carinske laboratorije  foto: FoNet
Фото: FoNet

Сара Срдић, помоћник директора Сектора за тарифске послове, рекла је да ће модернизована лабораторија у Србији спречити незаконито увожење робе, заштитити потрошаће, али и животну средину.

Она је то рекла у Управи царина Србије поводом завршетка пројекта, додајући да су неки од добијених резултата - препоруке за израду регулатива за функционисање и рад лабораторије, предлог нове организационе структуре, као и препоруке за изградњу новог простора лабораторије.

Према њеним речима, изградња модернизоване лабораторије је од изузетног значаја за царинску администрацију Србије, јер је, како је навела, улога царинске лабораторије битна не само у контроли робе у наплати дажбина, већ и у контроли међународне трговине.

На пројекту су заједно радили наши стручњаци са експертима из Сектора за царине и акцизе, Хемијско-технолошког директората Пореске службе Шпаније.Тим поводом, амбасадор Шпаније у Србији Мигел Фуертес истакао је да је у оквиру пројекта сарадња између шпанских и српских стручњака "савршено функционисала".

Он је подсетио да Шпанија са Србијом већ дуго "негује сјајну сарадњу", те да Србија зна да у Шпанији има савезника, али и да Шпанија зна каквог пријатеља има у Србји, што је, како је рекао, пре два месеца током каталонске кризе то и потврдила.

Присутнима у Управи царина обратио се и заменик генералног директора Пореске управе Шпаније задужен за хемијско-технолошка питања Антонио Гаљардо Мелгарехо који је рекао да се не може на добар начин пратити спољна трговина без лабораторије која је опремљена и материјалима и људским ресурсима.

Како је истакао, један од важних сегмената који оправдава савремене царинске лабораторије је да су царински органи не само у ЕУ него и у свим развијеним земљама укључени у задатке који превазилазе наплаћивање пореза, већ се и боре против пиратерије, нелегалне трговине, што, како је навео, захтева стално ажурирање и запослених и опреме.

Из Делегације Европске уније у Србији Стефен Худолин, која је финансирала овај пројекат, истакао је да ће се модернизована лабораторија "позабавити" прекограничним проблемима, како би то, каже Худолин, било на корист за грађане Србије, али и пословне субјекте који раде у Управи царина.

Према његовим речима, лабораторија тестираће храну, приће, гориво, артикле здравствене заштите и у највећој мери служи ће грађанима.

"Ово је тек први корак у оквиру модернизације Царинске лабораторије у Србији чије је циљ да се дају препоруке за усклађивање са правним тековинама ЕУ и препоруке за остале услове који треба да се испуне како би дошло до пуне хармонизације", оценио је Худолин, додајући да ће Делегација ЕУ наставити да подржава царинске институције у Србији све док она не оствари пуно чланство у ЕУ.

На свечаности поводом завршетка пројекта речено је да наша тренутна Царинска лабораторија није била у складу са стандарднима ЕУ и да постоји доста неусаглашености између документације која се прилаже и робе која се увози, те да је Управа царина због тога увидела значај модернизације лабораторије и аплицирала за овај пројекат.

EUR/RSD 117.5822
Најновије вести