Младићи из Руме и Прокупља ухапшени због високотехн. криминала

Двојица српских држављана М.Ј. (19) из Прокупља и Д.В. (21) из Руме, ухапшени су због постојања основа сумње да су били администратори сервиса "Вебстресер".
1
Фото: Dnevnik.rs

Реч је о једној од највећих међународних полицијских акција на сузбијању високотехнолошког криминала под називом "ПОЊЕР ОФФ" у којој су учествовали припадници Министарства унутрашњих послова, СБПОК-а, Одељења за борбу против високотехнолошког криминала, у координацији са Тужилаштвом за високотехнолошки криминал.

У акцији су учествовале и националне полицијске јединице за борбу против високотехнолошког криминала Холандије, Велике Британије (НЦА), Хрватске, Канаде, САД (ФБИ), Немачке (БКА), Шпаније, Хонг Конга, Шкотске, Италије и Аустралије.  "Вебстресер" је сматран за највеће светско криминално тржиште за изнајмљивање такозваних ДДоС напада, са више од 136.000 регистрованих корисника и више од четири милиона напада изведених до априла 2018. године на разне интернет домене широм света.

Оркестрирани напади циљали су критичне онлајн услуге које нуде банке, државне институције и полицијске снаге, као и индустрија онлајн игара на интернету.

Фото: Dnevnik.rs

У ДДоС нападима које је омогућавао овај криминални сервис, „нападачи“ су даљински преко интернета управљали повезаним рачунарима, с циљем да усмере огромну количину интернет саобраћаја на циљане веб локације или онлајн платформе. Крајњи резултат је био да веб страница жртве буде или успорена до тачке неупотребљивости, или потпуно оборена с мреже, чиме су корисници били лишавани основних онлајн услуга.

Подсетимо, у претходним годинама, да би се покренуо ДДоС напад, „нападач“ је морао да буде поприлично добро упућен у интернет технологију, што више није био случај.  С криминалним сервисом "Вебстресер", било који регистровани корисник са мало или нимало техничког знања могао је да плати одређену новчану накнаду, користећи системе плаћања путем интернета или крипто валуте, и оствари циљани напад на жељени интернет портал или сервис.

Накнаде које су биле наплаћиване кретале су се од само 15 евра месечно до 999 америчких долара за такозване ВИП пакет, што је омогућило појединцима који немају техничко знање да покрену разарајући ДДоС напад, односно да „изнајме“ криминални сервис уз помоћ кога би нападали и обарали интернет портале и сервисе које су хтели да зауставе или им нанесу штету из различитих разлога.

Сама истрага ове међународне криминалне групе, започета је у октобру 2017. године од стране холандске националне криминалистичке јединице за високотехнолошки криминал, на основу оперативних информација добијених од НЦА из Велике Британије.

Штаб за команду и координацију дводневне акције био је постављен у седишту Европол-а, а акција је почела управо у Србији хапшењем М. Ј. и Д. В. Након тога, на већем броју локација широм света ухапшени су и остали администратори и чланови овог криминалног сервиса, док су сервери преко којих су изводили криминалне нападе преузети од стране полиције.

Поменути сервис је затим оборен и угашен и његова серверска инсфраструктура је заплењена од стране полиција Немачке, САД и Холандије.

На сајту "њебстрешер.орг" јуче је постављена такозвана "СТОП страница", на којој је и грб МУП-а Републике Србије и других полиција које су учествовале у акцији.

Против корисника овог криминалног тржишта предузете су такође даље оперативне мере, а досадашњом истрагом нису пронађени докази о интернет порталима из Србије који су на овакав начин нападани и обарани нити о корисницима из наше земље.

Д. Николић

Branko
26.04.2018 • 11:21
ПОЊЕР ОФФ!!!
Sam
26.04.2018 • 15:58
A, siroti 'mladići', sigurno ih je neko puškom naterao, a i ne bi oni da su znali da je to protivzakonito...
EUR/RSD 117.5662
Најновије вести