Осам рудара погинуло, око 20 повређено у експлозији метана у руднику "Соко"

СОКОБАЊА: У несрећи која се јутрос догодила у руднику угља “Соко” код Сокобање погинуло је осам рудара, а 18 је повређено, саопштило је Министарство рударства и енергетике.
1
Фото: Youtube Printscreen

У несрећи су погинули рудари Д.З. (43), Н.Т. (37), Р.Г. (47), П.П. (31), Б. Ч. (56), Б. З. (55), Б.Ж. (59) и Б.С. (34).

Остали рудари, који су се у тренутку несреће налазили у окну, извучени су, а повређенима се пружа медицинска помоћ.

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић обишла је рудник у којем се несрећа догодила и изразила саучешће породицама страдалих рудара.

"У име Владе Србије, у име свих нас и своје лично име изражавам саучешће породицама страдалих. Држава ће помоћи колико год је могуће породицама. Ово је тежак тренутак за све људе који су овде, али и за све нас. Инспекција, полиција и сви надлежни органи су на лицу места и раде све што је неопходно како бисмо након истраге знали тачне узроке трагедије", рекла је Михајловић.

Саша Спасић, директор ЈП ПЕУ Ресавица, рекао је да се рударска несрећа у јами рудника “Соко“, догодила нешто после четири сата ујутру у делу лежишта рудника источног поља у трећој смени, приликом редовних радова на експлоатацији угља.

"Према још незваничним информацијама, дошло је до зарушавања угља у откопној комори ВЕ 3/1 и наглог продора метана у радни простор. Изражавам саучешће породицама настрадалих рудара, ту смо за њих у било ком моменту", рекао је Спасић.

Драго Милинковић, директор рудника „Соко“, рекао је да је рудник изгубио осам вредних радника и изразио саучешће породицама страдалих рудара.

"Мере безбедности које предузимамо у руднику су на највишем нивоу, али овог пута се десило нагло издвајање метана и нисмо ништа могли да урадимо", каже Милинковић.

Директор Алексиначких рудара Немања Денић рекао је да радници Алексиначких рудника изводе радове у руднику "Соко" и део су тог колектива.

"Мере се максимално поштују, али су ово ситуације које је немогуће предвидети", рекао је Денић и изразио саучешће породицама настрадалих рудара.

Рударски инспектор и других надлежни органи су на терену и испитују узрок несреће.

EUR/RSD 117.4598
Најновије вести