КГ: Ухапшено одговорно лице Завода "Мале пчелице" и још 13 особа

БЕОГРАД: Припадници МУП-а, у сарадњи с БИА и Вишим јавним тужилаштвом у Краљеву, ухапсили су одговорно лице Завода за смештај одраслих лица "Мале пчелице" из Крагујевца, због постојања основа сумње да је запосленима наредио да за лечење болести шуге корисницима овог смештаја дају лекове намењене животињама, чиме је довео у опасност њихове животе и здравље.
policija, tanjug
Фото: Tanjug/MUP, ilustracija

Одговорно лице В. С. (1972) се сумњичи да је извршио кривична дела трговина утицајем, злоупотреба службеног положаја и примање мита, а полиција је ухапсила још 13 особа осумњичених да су вршиле различите малверзације у вези са Заводом за смештај одраслих лица "Мале пчелице“.

Како је саопштио МУП, сумња се да је В. С. наредио лекарима и медицинском особљу из Завода за смештај одраслих лица "Мале пчелице“ да не пријаве промене на кожи код више корисника Завода као сумњу на појаву заразне болести шуге и да за лечење користе лек намењен животињама.

Приликом претреса канцеларије осумњиченог пронађени су лекови за животиње, а одређена количина је била убризгана у шприцеве спремна за употребу.

Постоје основи сумње да је једна количина ових лекова већ употребљена у терапијама корисника тог Завода.

Такође, В. С. се сумњичи да је утицао на ухапшене В. Ћ. и В. Д, запослене у Заводу "Мала пчелица“, да у медицинску документацију унесу неистините податке о здравственом стању одређених корисника, као и да постојећу медицинску документацију преправе уписивањем неистинитих података.

Против В. Ћ. и В. Д. ће бити поднета кривична пријава због постојања основа сумње да су учинили кривична дела фалсификовање исправе и злоупотреба службеног положаја.

Постоје основи сумње и да је В. С. од марта до августа ове године, уз помоћ три референткиње у Заводу, које се терете да су починиле кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица, у покренутим поступцима за набавку добара за ову социјалну установу незаконито прописивао услове јавних набавки и прилагођавао их представницима понуђача, који су такође ухапшени.

На тај начин В. С. је, како се сумња, омогућио привилегован положај и добијање јавне набавке понуђачима, за шта је у више случајева примио поклон у виду новца.

В. К, одговорно лице млекаре "Ливаде“ и стварно одговорно лице млекаре "Куч“, Д. Р. запослени у млекари "Куч“, Ж. Д, представник понуђача "МГ“ ДОО из Новог Сада, и С. М, представник понуђача "Фриготерм“ ДОО из Београда, сумњиче се да су извршили кривично дело злоупотреба са јавном набавком.

Сумња се да су они по претходном договору са В. С. обезбедили услове по којима ће њихова понуда бити изабрана у поступку јавне набавке, као и да су подносили понуду без одређеног износа коју би запослени у "Малој пчелици“ попунили на износ који је у предности над осталим понуђачима.

Р. П, одговорно лице Привредног друштва "Попадић комерц“, сумњичи се да је учинио кривична дела давање мита и злоупотреба у вези са јавном набавком, док се М. В. сумњичи за кривично дело злоупотреба у вези са јавном набавком у помагању.

Како се сумња, В. С. је добијао новац како би фаворизовао наведено привредно друштво у поступку јавне набавке.

Такође, осумњичени В. С. се терети да је злоупотребио свој положај и утицао на Г. Ђ. да осумњиченој М. С. изда исправу о завршеном приправничком стажу за медицинску сестру, које је наведена приложила као доказ стицања услова за полагање државног испита пред надлежном комисијом.

Како се сумња, М. С. је на тај начин стекла основ за закључење уговора о раду у Заводу за смештај одраслих лица "Мале пчелице“, иако није радила у Дому здравља "Свети Ђорђе“ у Тополи.

Одговорно лице Дома здравља "Свети Ђорђе“ у Тополи је осумњичен да је учинио кривично дело злоупотреба службеног положаја, док се М. С. здравствена радница у Заводу за смештај одраслих лица "Мале пчелице“ терети за кривично дело фалсификовање исправе.

Осумњичени В. С. се терети и да је злопуотребио службени положај и на тај начин што је одређена средства и опрему која је власништво Завода једним делом присвојио, а у другом дао на располагање трећим лицима.

Осумњиченима В. С, Р. П, В. К, и С. Ј. је одређено задржавање до 48 часова и они ће, уз кривичне пријаве, бити приведени надлежном тужилаштву, док су остали осумњичени, уз кривичне пријаве, приведени надлежном тужилаштву.

EUR/RSD 117.5762
Најновије вести